25. 4. 2016, Zpravodajství

Ředitel festivalu CIRK-UFF Libor Kasík o letošním ročníku

Lidé se mě často ptají, co bych jim na Cirk-UFFu doporučil. A já vždycky odpovídám trošku jinak, protože to bývají lidé různí – mladší, starší, s menšími či většími dětmi, bez dětí, chtějící se odvázat, anebo třeba hledající progresivní přístupy v novém cirkuse. Ale přesto (a dost možná právě proto) jsem došel k názoru, že by těm z Vás, kteří se na Cirk-UFF chystáte, mohlo být prospěšné, pokud Vás letošní programem tak trošku provedu. Na mnoho informací samozřejmě narazíte na webu, v bulletinu, na facebooku a na dalších místech, ale snad trocha toho osobního náhledu neuškodí…

Všechny, bez rozdílu stavu a nároků, bych rád pozval na světovou premiéru představení FILAMENT. Především světová premiéra není každý den, že… Mimochodem, to že ji na Cirk-UFFu máme, že jsme se stali koproducentem tohoto představení, je tak trošku štěstí v neštěstí. Už od loňského června jsme měli domluvenou hlavní hvězdu pro letošní ročník, jenže protagonista se zranil. Ale snad protože se věci dějí tak, jak mají, objevila se možnost spolupráce s americkým akrobatem a dnes již i tvůrcem a režisérem Josephem Pinzonem. Ten přijede do Trutnova spolu se svým týmem, jenž tvoří osm německých a amerických akrobatů a samozřejmě další realizátoři. A ti všichni budou s naší podporou od 24. května v Uffu zkoušet finální podobu Filamentu, aby Vám ho mohli, jako prvním divákům, předvést 3. června na světové premiéře. Filament je označení pro vlákna neomezené délky. A tohle naše vlákno vede do života mladých lidí osmdesátých let. Chtělo by se mi říct „taková skvěle cirkusově provedená Pomáda (byť ta je z roku 1978)“, ale to by se na mě možná Joe zlobil. I když… Každopádně to ale bude velká podívaná se skvělými výkony, ale i silným příběhem a naléhavostí, která dotkne dnešních mladých i těch, kteří své mládí prožívali právě v době zmíněné Pomády.

Totéž, tedy pozvánka pro všechny věkové i jiné kategorie, platí i pro představení PINK ON THE INSIDE švédského performera Davida Erikssona. Na Davida si jistě mnozí z Vás budou pamatovat z roku 2014, kdy na Cirk-UFFu vystoupil se svou partnerkou Fofo v inscenaci jednoduše nazvané David a Fofo. A ještě víc si možná budete pamatovat jeho plešatou hlavu, která v tom roce dominovala propagaci festivalu, protože ji prostě nelze přehlédnout. Řekl bych, že Davidovu tvář na plakátech nepřehlédnete ani letos… David patří tak trochu mezi cirkusové celebrity, ale zároveň je to velmi příjemný a otevřený člověk. Vystupoval například s inscenací Wear it like a Crown slavného švédského Cirkusu Cirkör, dnes především objíždí světové metropole se zábavnou show té nejvyšší úrovně, kabaretní burleskou La Soirée. Je ale dobře, že nezapomíná na své vlastní projekty. V show Pink on the Inside se vyrovnává se svou mužností, nastupuje jako tvrdý hoch a končí celý v růžové, v níž jeho urostlá postava vypadá skutečně… No uvidíte sami! Spolehnout se můžete na to, že představení má neobyčejný tah a sílu a že se od Davida dočkáte kousků, které, troufám si tvrdit, tímto způsobem neumí nikdo jiný na planetě.

A do třetice, další pozvánka pro široké vrstvy směřuje k zástupci hlavní cirkusové velmoci, francouzskému soboru La Compagnie Barolosolo. Jejich představení ILE O zcela jistě ocení jak děti, tak dospělí, jak ti, co se přišli pobavit, tak cirkusoví fajnšmekři. Odehrává se totiž na volném prostranství, venku před Uffem…, a hlavně ve vodě…!

K těm „širokospektrálním“ představením bych přiřadil i dva páteční koncerty, které proběhnou na pódiu před Uffem. I když koncerty… Ano, Circus Problem je dozajista kapela. A je to kapela, která sama sebe označuje jako partu punkových klaunů, která si založila hudební cirkus, v němž kombinuje balkánskou dechovku, diskotékový beat, laciný pop a špinavý house. A řekl bych, že se chlapci vystihli docela přesně. Je to totiž parádní nářez, který se bude líbit.

Pokud je ale Circus Problem kapela, u partičky Sirqus Alfon už bych tohle označení tak jednoznačně nepoužil. Tihle Švédové jsou taky tak trochu (a možná víc, než jen trochu) cirkusová company. Elektronická hudba, lasery, prvky s cirkusu či počítačových her. Koncert začíná sice až ve 23 hodin, ale děti a mládeži, vydržte!

A když už jsme u těch dětí… Ty by si se svými rodiči určitě neměli nechat ujít například ŽONGLÉRSKÉ MINIATURY Bratrů v tricku. Kouzlem tohohle představení – kromě žonglérského umění v Trutnově již dobře známých protagonistů – je fakt, že nikdy nevíte, jak představení dopadne! Ale rozhodujete o tom právě Vy – diváci.

Dětem i jejich rodičům se určitě bude líbit také představení HAPPY HOUR souboru Squadra Sua, což je (POZOR!!!) další Cirk-UFFová premiéra! Takže pokud rádi chodíte do restaurací, jistě budete zvědaví, co kuchař s číšníkem předloží svým hostům.

Dětem od tří let je určeno představení Lucie Kašiarové a Vandy Hybnerové ze Studia Alta s názvem Angel-ky. Děti si s Angel-kami budou moci hrát a hledat u toho nebeskou bránu.

A ještě jednou děti! Tedy ty, které mají rády clowny! Pro ty (ale zdaleka nejen pro ně) je určeno představení ŠPRUŠLE souboru Circus Sacra. Šprušle je o šplhání do výšek, o potřebě míti pro toto šplhání hodně, ale hodně šprušlí a o tom, co se stane, když ztratíme balanc…

A milí rodiče, nezapomeňte se se svými ratolestmi stavit v Cirkusu LeGrando. Tahle brněnská cirkusová škola bude mít svůj stan, v němž se děti mohou seznámit se základy cirkusových disciplín. Ale myslím, že LeGrando už Vám představovat nemusím…

A teď si říkám, že když jsem psal o představeních pro děti, bude to vypadat, že ta následující pro děti nejsou. Není to pravda! Nejsou sice určena primárně pro ně, ale jak vím z vlastní zkušenosti dle svých vlastních dětí, pro ně bývá největším zážitkem na Cirk-UFFu častokrát to, co bych ani nečekal. Čili další představení rozhodně nejsou dětem a mládeži nepřístupna, naopak! Děti jsou vždy vítány!

Například v komponovaném představení UNO? DUE? TRE! Vystoupí hnedle tři soubory najednou. Budou to Cink Cink Cirk se svou „ibalginovou“ show s názvem DOPESHOW VOL. 2, dále francouzské duo Coline et Valentin s představením CHAMPIONAT, které originálně pojímá taneční maraton, a konečně Šárka Bočková a Vojta Fülep s novinkou 3CM, která vypráví o vztahu ženy a muže. U posledně zmíněné inscenace stojí jistě za zmínku, že ji režíroval přední finský tvůrce Maxim Komaro, s jehož křehkým, kouzelným, a dokonale propracovaným způsobem práce, jste se mohli setkat například při u Slapstic Sonaty Cirku La Putyka.

A jestli máte rádi černou cirkusovou grotesku, určitě neopomiňte přijít na novinku již výše zmiňovaných Bratrů v tricku s názvem FUNUS. Bratři k této produkci opět přizvali režisérku Veroniku Riedlbauchovou – a udělali dobře!

Nejen dámy, ale určitě i pány – a možná i děti – bude zajímat intimní zpověď dvou žen, které už překonaly třicátý rok svého života. Taje ženského pohledu na svět  odkryje trutnovskému publiku rovněž zde dobře známé duo Tety v představení HUSÍ KRKY.

Ale pozor! To rozhodně není všechno! Na ZAHÁJENÍ FESTIVALU, které proběhne před Uffem v pátek od od půl páte budete moci nejen vyhrát vstupenky na představení letošních headlinerů, ale budete se moci i osobně setkat například s Davidem Erikssonem! A to, věřte, stojí zato…

A to ještě pořád není všechno! Na neděli, patnáctou hodinu, jsme pro všeobecné obveselení a jako vzdání holdu cirkusu, připravili průvod CIRKUS PRIDE, který projde městem a bude se zastavovat u stanovišť – krátkých představení jednotlivých souborů. Na průvodu jste velmi vítáni! A pokud půjdete, vezměte si na sebe každopádně něco pruhovaného! Protože kdo přijde v pruhovaném oblečení, dostane na konci průvodu Cirk-UFF placku zdarma. A taky uděláme na závěr hromadné foto, čímž založíme novou tradici pruhovaných průvodů a kdo ví, třeba se jednou dostaneme do Guinnessovky.

Tak, milí přátelé, teď už to je vše. Snad Vám tenhle malý průvodce bude k užitku, budete-li potřebovat, ptejte se přímo, po telefonu, po facebooku, budeme připraveni, budeme online a reagovat. A teď už mi nezbývá, než zvolat „pojďme si to užít!“.

Libor Kasík,

Uffo Trutnov

www.cirkuff.cz