27. 9. 2016, Zpravodajství

Evropská novocirkusová špička se účastní kreativní laboratoře CircusNext s Robertem Magrem

CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus hostí v týdnu 25. 9. – 1. 10. jedinečnou kreativní mezinárodní laboratoř vedenou legendárním Robertem Magrem. Do pražských Nuslí přijeli zástupci čtyř novocirkusových autorských projektů z Francie, Izraele a ze Švédska a s dalšími čtyřmi zástupci z Čech budou rozvíjet koncepty svých představení. Mentorem laboratoře je italský režisér a pedagog Roberto Magro, kterého čeští fanoušci znají především díky spolupráci s Petrem a Matějem Formanovými.

„Cirkusová laboratoř“ je osmidenní setkání osmi tvůrců. Čtyři vybraní umělci jsou z České republiky – Eliška Brtnická, Ondřej Holba, Karolína Křížková a Eva Stará, ze zbytku Evropy se dále zúčastní Karoline Aamås, Ayal Benin, Justine Bernachon a Thomas Saulgrain.  Všichni aktéři právě připravují svá autorská představení a toto téma je také ústředním tématem celé dílny. „Pro mladé autory, kteří jsou většinou zároveň také na jevišti, je možnost pracovat v širší skupině na svém tématu neobyčejně inspirativní. Možnost konfrontovat a diskutovat své téma s dalším umělci otevírá nové možnosti vnímání tématu, ve kterém jsou většinou během své tvorby umělci velmi ponořeni. Cílem je nabídnout jim nové možnosti a pohledy v procesu zrodu, ne jim diktovat, jak má představení vypadat, ale naopak nabízet jiné možnosti.“ říká ředitelka CIRQUEONu Šárka Maršíková.

„První laboratoř tohoto typu jsme realizovali již minulý rok. Ohlasy byly až neskutečné. Každý z umělců má jedinečný pohled i tvůrčí metodu, ale dá se rozeznat skandinávský nebo francouzský přístup, český přirozeně také. Pokud konfrontujete tyto kultury, vznikají naprosto magické a jedinečné nápady. Podobné mezikulturní výměny jsou obrovským zdrojem inspirace a posunují tvorbu kupředu“ dodává Maršíková.

Kreativní dílna je doplněna fyzickým tréninkem a improvizací, pod dohledem zkušeného a renomovaného mentora – Roberta Magra, bývalého uměleckého ředitele La Central del Circ v Barceloně a zakladatele cirkusové školy Flic v Toríně. Tohoto choreografa a legendárního akrobata, znají čeští diváci díky jeho spolupráci s bratry Formanovými – podílel se na tvorbě zahajovacího ceremoniálu Plzeň – Evropské hlavní město kultury, či na opeře Jeníček a Mařenka v pražské Státní opeře.

 

Roberto Magro vystudoval  Ecole Nationale de Cirque v Paříži a již řadu let se věnuje šíření svého pojetí nového cirkusu. V roce 1999 se přidal k Cia Les Oiseaux Fous a o tři roky spolu s François Juliot  založil festival Cia Rital Brocante.  V roce 2005 se stal uměleckým ředitelem cirkusové školy Flic v Turíně. Režie vystoupení se ujal v mnoha školách a organizacích, jako ESAC, ACAPA, Flic, Rogelio Rivel, Crescer e Viver, režijně spolupracoval se soubory jako MagdaClan, Les Triplettes, Nos No Bambu, a další. V roce 2007 založil v italské Valcoveře mezinárodní festival nového cirkusu. Od roku 2013 do roku 2015 byl uměleckým ředitelem kreativního centra La Central del Circ.

CircusNext  je unikátní evropská platforma podpořená z projektu CULTURE, která objevuje profesionálnímu světu originální mladé autory v oblasti cirkusových umění. Jedná se o jedinečné schéma podpory umění a umělecké tvorby a významnou možnost pro umělce se zviditelnit a začlenit se na umělecký trh v Evropě. Vedle organizace kreativních laboratoří zajišťuje vybraným souborům především rezidenční pobyty po celé Evropě  či veřejné prezentace.

 

Projekt je podpořen EU v rámci programu CULTURE.

eu-culture-cz