7. 3. 2017, Aktuality Cirqueonu

Žonglovat se naučí každý: americký cirkusový lektor Craig Quat hostem CIRQUEONU

Centrum pro nový cirkus hostil amerického cirkusového lektora a inovátora Craiga Quata. Svým pojetím žonglování se v mnoha ohledech liší od většiny žonglérů po celém světě. Jeho snem není ovládnutí co možná nejvíce míčků či kuželů ale svět, ve kterém budou žonglovat všichni. Před sedmi lety rozjel projekt „Juggling for the Masses“ tedy žonglování pro masy, který dokáže přínosy žonglování a zábavu s ním spojenou zprostředkovat každému. Neexistuje hendikep, který by žonglování znemožnil. Zní to jako utopická myšlenka praštěného amerického inovátora, sérií českých workshopů ale dokázal pravdivost svých tvrzení.

Žonglování nemusí být jen vyhazování a chytání míčků nebo kuželek. Podle Craiga Quata je žonglováním každá rytmická aktivita zapojující obě poloviny těla.

Quat Props jsou hračky umožňující lidem vyzkoušet si žonglování beze strachu z chyb. Základním kamenem Craigovy metody jsou „Juggling Boards“ – dřevěné desky či soustavy rovnoběžně umístěných trubek, kde balonky jezdí drážkami, místo aby létaly vzduchem. Tím odpadají obavy z míčků padajících na zem a zůstává nakažlivá radost ze hry. Na Juggling Boards jde trénovat klasické žonglérské triky, pasovat, tedy žonglovat ve dvou ale i posilovat oslabené svaly a stimulovat motorické a kognitivní funkce mozku.

Cílem Craigova projektu Juggling for the Masses je přesvědčit školy, nemocnice, rehabilitační centra i širokou veřejnost o prospěšnosti žonglování a využití cirkusových technik při práci s dětmi, pacienty zdravotnických zařízení i lidmi se všemi druhy postižení. Za šest let praxe má prokazatelné výsledky v oblasti tělesné i sociální rehabilitace a podporu profesionálů ze zdravotnických a pomáhajících profesí.

„Vědci z oxfordské univerzity publikovali studii dokazující, že dvě hodiny žonglování denně po dobu tří měsíců všem účastníkům výzkumu trvale zvýšily objem šedé kůry mozkové o 5%.  A nejzajímavějším zjištěním studie bylo, že nezáleží na tom, jak jim žonglování šlo – nejde o to, jak dobrý žonglér z vás bude, ale o proces, který v mozku během žonglování probíhá“, říká Craig Quat.

Svoji návštěvu České republiky Craig zahájil dvoudenním workshopem pro cirkusové lektory z ČR, Slovenska, Polska a Maďarska, kteří se v Praze sešli v rámci projektu Social Circus Without Borders podpořeného Mezinárodním visegrádským fondem. Praktická část workshopu proběhla ve spolupráci s Jedličkovým ústavem, kde lektoři učili žonglovat studenty i jejich pedagogy. „Často míváme problém přesvědčit děti, aby cvičily – zejména části těla, které mají slabší – při hraní s cirkusáky si to, že cvičí, neuvědomují, protože je pohyb součástí hry. Máme studenta, který odmítá používat ruce, i štětec u nás v dílně drží pusou, během cirkusové hodiny si ale s lektory předával rukou žonglovací talíř,“ říká Marie Marušková, terapeutka keramické dílny Jedličkova ústavu a škol.

Kromě školení cirkusových lektorů se Craig Quat setkal fyzioterapeuty, kteří  pracující s dětmi ve Fakultní nemocnici Motol. „Cirkusové metody práce s tělem jsou v souladu se současnými poznatky moderní neurovědy. Pro nás je setkání s Craigovou metodou inspirativním zdrojem nápadů jak doplnit stávající metody rehabilitace.“ říká fyzioterapeut dětské ho oddělení Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství FN Motol Filip Jevič.

Cirqueon využil Craigova pobytu v Čechách na maximum a zapojil ho i do pravidelných hodin ve svém nuselském centru. „Vzali jsme Craiga na hodinu Cirkusu Naslepo – našeho dlouhodobého projektu pro lidi se zrakovým postižením. Jeho pomůcky totiž umožňují žonglování zprostředkovat i nevidomým. Náš student Jiří „Mojža“ Mojžíšek, který se věnuje vývoji pomůcek pro lidi se zrakovým postižením, se jimi nechal inspirovat a navrhl vlastní žonglovací trenažér. Craig je ze setkání s Mojžou nadšený a už spolu plánují sériovou výrobu v Itálii,“ vypráví Adam Jarchovský z Cirqueonu.

Craigova česká cirkusová mise byla zakončena seminářem pro Zdravotní klauny a víkendovým soustředěním pro cirkusové učitele v Cirkusu LeGrando v Brně.

Více o Juggling for Masses najdete na webu www.quatprops.com