28. 8. 2017, Recenze

Letní Letná No. 4 – Forever, happily… šťastní až do smrti?

S tradičními pohádkami je to těžké. Jen málokterá ženská hrdinka je něčím víc, než krasavicí, která uteče od nebezpečí, aby následně pasivně čekala na záchranu od švarného siláka. Polibek je pak nutným vyústěním vděku i žádaných konvencí. Co se ale stane, pokud takový závěr není pro nikoho láskou ani štěstím?

Belgický Collectif Malunés předvádí svou vlastní interpretaci známých pohádek. Díky drsnému humoru, neotřelým situacím, špičkovým akrobatickým výkonům a více než špetce groteskna se z belgické „crazy jízdy“ stává vrchol letošního ročníku festivalu Letní Letná.

Častým nešvarem novocirkusových vystoupení bývá poněkud umělé propojování jednotlivých akrobatických výstupů. To není rozhodně případ inscenace Forever, happily… Ačkoliv se zde jedná o mozaiku pohádek a výstupů, všechny spojovací momenty do sebe perfektně zapadají a vytváří jasnou linii. Belgičané navíc vedli téměř všechny herecké promluvy v češtině, aniž by se jednalo o pouhé podbízivé oslovování diváků.

Nehledejte zde vizuální dokonalost. Postavy, které se vynořují z listí i propadel působí ušmudlaně a pomačkaně, a to i v momentech triumfálních příchodů. Jedním z nich je i příjezd krásné Sněhurky, jejíž vůz tvoří houpačka neboli teeterboard. Nebude však skákat, rychle se otráví. A princ, který by ji mohl zachránit, si jde hrát a skákat. Co na tom, že na teeterboardu zrovna leží padlá krasavice. Akrobaté nedbají přítomnosti jejího těla, bezvládně poskakujícího uprostřed, dokud nespadne. Sněhurka překáží, za nohu ji proto jeden z mužů odvleče o kus dál, ať neruší zábavu. Artisté z Collectif Malunés zde přitom v jednom výstupu dokáží kombinovat několik akrobatických technik – z teeterboardu skočí rovnou tu do takzvané vzdušné kolébky, tedy do zavěšení ve vzduchu v párové akrobacii, tu do ekvilibristických pozic. A že se někdy nedaří? Nevadí, cviky opakují do naprostého úmoru.

Dívka ve svatebních šatech je otrávená a pasivní, místo rýží je zasypávána suchým listím. Z šatů se pak vysmekne do propadliště v tanečním parketu, které ozařuje diskokoule, v tomto případě žárovka na rybářském prutu. Mezitím na sebe strhává pozornost excentrický zpěvák ve stylu Freddieho Mercuryho, který je zároveň ale také akrobatem, co si na provaz uloví malou mořskou vílu ve skutečně minimalistickém kostýmu – s odhaleným vrškem, pouze s nohami obalenými potravinářskou fólií. V tomto značně nepohodlném a nepraktickém oblečku se ale bez obav pouští do závěsné akrobacie.

Záhy vstoupí do kruhu manéže spící krasavice. Na její hlavu se spustí závaží, které se jí zastaví těsně nad temenem. Za polibek si od ní princ vyslouží facku, hysterický jekot a dlouhý francouzský monolog spojený s akrobacií na visuté hrazdě.

Další nepřehlédnutelnou postavou je Karkulka. S odhalenými ňadry a cigaretou úkoluje vlka, jak má ošálit babičku, a celý svět pohádek se tak stává surrealistickou groteskou.

Přesto je zde láska přítomna. Každý se chce podělit o lásku! Tak se artisté políbí a políbí i diváky. Collectif Malunés zcela obrátil svět zažitých pohádkových stereotypů naruby, a to způsobem natolik bizarním, že se sám stal pohádkovým; a to z něj ve spojení s nejlepšími akrobatickými výkony učinilo největší hvězdu letošního ročníku Letní Letné.

foto: Letní Letná

 

Barbora Truksová