12. 9. 2017, Recenze

Letní Letní No. 8 – Kolaps posouvá The Losers kupředu

Soubor The Losers Cirque Company se možná pomalu, ale jistě dostává na špičku české novocirkusové scény. Představuje model, která u nás jinak spíše chybí, tedy početnou skupinu, která disponuje skvěle technicky vybavenými akrobaty, vytváří ambiciózní celovečerní představení a zároveň se nepodbízí prvoplánovou laciností. Soubor své premiéry pravidelně uvádí na festivalu Letní Letná a postupně zde rozšiřuje svou diváckou základnu. O tom, že čeští novocirkusoví fanoušci už objevili kvality skupiny kolem Petra Horníčka, svědčila vždy plná šapitó. Letos návštěvníci festivalu celkem šestkrát viděli Kolaps, jehož premiéra byla 31. srpna.

Fatálně znějící slovo kolaps je pro téma inscenace možná až příliš dramatické. Slovník cizích slov jej definuje jako zhroucení, totální selhání organizmu nebo systému. V Kolapsu jde spíš o obecnější a méně vyhrocené situace, které v životě málokoho minou. Setkáváme se se situacemi začlenění nebo naopak vyčlenění ze společnosti, tématem je také jinakost a snaha zapadnout do kolektivu. Z tématu a jeho uchopení v inscenaci vyplývají otázky, zda se lze spolehnout na podporu kolektivu a také jak posíleni nebo oslabeni můžeme z mezních situací vyjít, nebo zda nás posouvají kupředu.

Na scéně náš zrak neruší vůbec nic, o veškerý scénografický efekt se stará světelný design a občasný kouř. Kostýmy akrobatů jsou nápaditě střižené, ale pouze čistě bílé. Každý zvlášť je tak díky střihu šatů individualitou, ve velké skupině však splývají v jednu velkou masu. Inscenaci prostupuje typický loserovský humor, který známe už z předchozích kusů; prim tu hraje lehkost a nenucenost, nejedná se o žádné uměle vypointované vtipy. Akrobaté se mezi sebou špičkují, oslovují se jmény a působí proto velice spontánně. V akrobatických částech využívají vždy párovou akrobacii, tudíž nejsou omezovaní žádným dalším akrobatickým nářadím. Mizí tak rozkouskování na jednotlivá čísla, naopak civilní výstupy se s těmi akrobatickými přirozeně prolínají.

Režisér Tomsa Legierski vychází z individuálních schopností všech aktérů, nenechává nikoho vyčnívat. Některá efektní i nebezpečná čísla jsme mohli vidět v rámci zahajovacího večera Letní Letné 2017, v paměti utkvěly především akrobatky létající vzduchem, které si jejich „mužské základny“ přehazovaly. Mezi vrcholy Kolapsu patřila pyramida ze čtyř mužů, kteří nahoře drží akrobatku Martinu Illichovou a postupně jí roztahují nohy až do provazu ve vzduchu. Vrcholnou akrobacii Loseři prokládají fyzicky méně náročnými výstupy na zemi, spíše hereckými, ve kterých je více zřetelné téma celé inscenace. Tyto scény ale nepůsobí jako odpočinek pro akrobaty, ale zkrátka jako jiná forma sdělení, stejně účinná jako ta pohybová.

Velice důležitou roli hraje v inscenaci hudba. Tu živě vytvářejí hudebníci, multiinstrumentalista Vladimír Mikláš a zpěvačka Josefina Žampová, schovaní za zadní polopropustnou stěnou. V oboru pohybového divadla a nového cirkusu se živá hudba objevuje stále častěji, a zvlášť v případě novocirkusových představení to má své opodstatnění. Vzhledem k povaze akrobatických výstupů se může tempo představení měnit a hudba na tyto změny musí reagovat. Ve scéně milostného duetu vystupuje zpěvačka do popředí a zpívá přímo do diváků; její hlas a projev způsobuje mrazení a vytváří s pohybovou akcí jednotný celek.

Jak už bylo několikrát naznačeno, Losers Cirque Company postupně nechává konkurenci daleko za sebou. A to díky jejich akrobatickým kvalitám, ale také humoru, lehkosti a neokázalosti, s jakými je prezentují.

 

Námět: Petr Horníček, Tomsa Legierski, Matyáš Ramba

Režie: Tomsa Legierski

Choreografie: Matyáš Ramba

Scénická výprava: Petr Horníček, Štěpán Kuklík, Amar Mulabegovič

Animace: Amar Mulabegovič, Jan Šíma – Hyperbinary

Light design: Amar Mulabegovič, Michael Bláha

Kostýmy: Lucie Červíková

Hudba: Vladimír Mikláš, Josefina Žampová

Zvuk: Karel Mařík

Účinkují: Petr Horníček, Lukáš Macháček, Matyáš Ramba, Vítězslav Ramba, Jana Telcová, Kristýna Stránská, Martina Illichová, Nikol Kopáčová, Ondřej Sochůrek, Jiří Bělka, Josefina Žampová, Vladimír Mikláš

Psáno z premiéry 31. 8. 2017, festival Letní Letná.

foto: František Ortmann

 

Eva Orcígrová