2. 10. 2017, Blog

Street Art a inkluze v Itálii

Reportáž Andrey Vernerové / První zářijový týden se v Itálii uskutečnil projekt START3 – Building inclusion through street arts v rámci programu Erasmus+. Akce se zúčastnilo na třicet lidí z Itálie, Španělska a Kanárských ostrovů, Finska, Polska, Irska, Rumunska, Belgie, Sýrie a České republiky. Někteří z nás s cirkusovým uměním měli určité zkušenosti, jiní naopak žádné. Účastníci tak byli vybráni záměrně, abychom si inkluzi vyzkoušeli na vlastní kůži. Celý  program byl rozdělen do dvou částí. První čtyři dny jsme strávili u moře v nádherném prostředí městečka Monterosso al Mare (největší z pěti vesnic v oblasti Cinque Terre), poslední dva dny jsme se přesunuli do města Tortona, kde sídlí pořádající organizace La Fenice a kde se také konal street artový festival ST.ART 3.

První den byl pro všechny velmi náročný. Všichni se totiž museli včas dostat do Tortony, která je vzdálená asi hodinu jízdy vlakem z Milána. Naše česká skupinka se na místo dostala jako první. To pro nás znamenalo asi pětihodinové čekání na hromadný odvoz do Monterossa. Na doporučení jsme tedy vyrazili do místního parku s výhledem na celé město a potom do centra na italskou kávu. V šest hodin večer jsme konečně usedli do autobusu a vydali se na tříhodinovou, místy adrenalinovou cestu do naší cílové destinace.

Druhý den byl věnován vzájemnému seznamování nejen účastníků našeho projektu. Na stejném místě byla totiž ubytována i další skupina italských a španělských teenagerů, kteří sem přijeli v rámci programu Erasmus Music. Ten samý den jsme se odpoledne díky hře nazvané Mission impossible vydali poznávat i samotné městečko. Bohužel jsme se nedozvěděli, kdo vyhrál.

Třetí den jsme si vychutnávali takzvané START Café, což znamenalo, že jsme po jednotlivých skupinkách diskutovali nad tématem inkluze ve spojení s pouličním uměním. Proběhly i workshopy klaunerie a žonglování, abychom měli možnost si vyzkoušet, čemu se chceme dál věnovat.

Po zbytek týdne jsme si hráli na klauny, žonglovali s míčky, učili se s poikami, chodili po slackline, koupali se v moři, jeli na výlet lodí do dalších vesniček, po večerech prezentovali naši kulturu a hlavně nacvičovali na závěrečné vystoupení.

Generálka byla ve čtvrtek na promenádě u moře. Celé představení zahájili žongléři s kuželkami, potom přišli na řadu tanečnice s poikami a levisticky. Závěr první části patřil klaunům, kteří si připravili několik krátkých a neuvěřitelně vtipných scének. Potom ještě následoval koncert účastníků programu Erasmus Music. Podle reakcí diváků se akce vyvedla a my si tak odnesli nezapomenutelný zážitek.

V pátek ráno jsme se museli rozloučit s mořem a přesunout se zpět do Tortony, kde jsme odpoledne uspořádali žonglérský workshop pro děti a večer jsme s naším představením  zahájili třetí ročník dvoudenního festivalu ST.ART. V sobotu jsme během dne hodnotili nabyté zkušenosti a po skupinkách vymýšleli street artové projekty, které bychom mohli uskutečnit v našich zemích. Druhý den nám nepřálo počasí, a tak se akce přesunula z centra města do prostorů organizace La Fenice. To nám ale nebránilo v tom, abychom si poslední večer i tak užili.

Pro mě osobně to byl první cirkusový projekt v zahraničí. Trochu mě zklamalo to, že se organizátoři více nezaměřili na teorii inkluze a vše stavěli pouze na našich zkušenostech. Nicméně výjezd jako takový předčil všechna moje očekávání a určitě bude na dlouhou dobu motivací pro další práci.