3. 10. 2017, Zpravodajství

Skandinávský cirkus na Jatkách78

Studený podzim si Jatka78 zpestřila hosty z ještě studenější Skandinávie. Během října se na jejich programu objeví dva švédské soubory a jeden finský.

Hned začátkem měsíce, 3. a 4. října, se představí Clunker Circus z Finska, který přijede s iluzivním novocirkusovým dobrodružstvím L’Avventura – divokou jízdou prošpikovanou překvapením od začátku do samého konce. Tandem Jori a Rasmus vás vezmou na výpravu, kde dobrodružství vzniká ze zdánlivě obyčejných malých věcí a přímo ve vaší hlavě. Kombinace stylů a žánrů, jejichž pravidla často podrývají samotní performeři, a pokorný humor drobných gest a hříček – jinými slovy čirá divácká radost.

Hned pětkrát budeme moct shlédnout švédské Burn out PunksOd 19. do 24. října budou na Jatkách uvádět Smoke Screens. Skrze divadelní efekty a iluze tato cirkusová komedie s notnou dávkou cynismu analyzuje temnou stránku sociálních sítí a internetu. Jaký je vlastně vztah mezi realitou a iluzí? Jak moc je nekritické publikum schopno hltat nepravdy? A existuje vůbec objektivní pravda? Smoke Screens si s diváckým vnímáním pohrává tak notně, až nezbývá nic než pochyby. Na nablýskané fasádě přibývá trhlin a postupně se odkrývá obraz dystopické noční můry. Je to ale opravdu realita?

Do třetice všeho skandinávského nás čeká Cirkus Cirkör a představení Under s podtitulem Člověk proti počasí. Představí se dvakrát na konci měsíce, 26. a 27. října. V představení Under se zhmotňuje neutuchající lidská touha porazit gravitaci a pradávný konflikt lidstva a počasí. Under je příběh o touze zkrotit nezkrotné. Olle Strandberg inscenací Under završuje stejnojmennou trilogii. V přechozích částech Undermän (2010) a Underart (2014) se věnoval tématu života a adaptaci na novou situaci po vážné nehodě. Obě představení byla uvedena na řadě světových scén.

 

3. a 4. 10. Clunker Circus: L’Avventura

19. – 24. 10. Burn out Punks: Smoke Screens

26. a 27. 10. Cirkus Cirkör: Under

 

Vstupenky a další informace najdete na webu Jatek78.