27. 10. 2017, Zpravodajství

Druhý poločas ABCirku

Před necelým rokem jsme s Adamem z Cirqueonu, Jovanem z Cirkusu LeGrando z Brna a Blue, Amélie a Ullou z irského Galway Community Circus (GCC) seděli v maličké zasedačce GCC po strop plné krabic s kostýmy a skříní plných šanonů dokumentujících projekty tohoto irského cirkusu za posledních patnáct let. Sešli jsme se, abychom spolu naplánovali příští dva roky společného projektu ABCirk!, který jsme spolu vymysleli pro patnáct teens lektorů asistentů z našich organizací. Nápadů jsme měli od začátku spoustu, ale protože má každá z organizací trochu jiný systém fungování, bylo nutné si nejdřív vzájemně vysvětlit, kdo co od projektu čeká, co může nabídnout, čeho se bojí a na co se těší.

Všichni jsme měli jasno v tom, že chceme našim teens připravit ty nejlepší zážitky, co nejvíc je toho naučit, připravit je na všechno, co se jim jako lektorům může přihodit, naučit je všechnu metodologii světa a vůbec. Pak jsme si uvědomili, že to během tří týdnů, které spolu teens v rámci ABCirku během příštích dvou let stráví, nejde stihnout a že by na to dva roky nestačily, ani kdyby se účastníci viděli každý týden, tak jsme se zase vrátili nohama na zem a dali dohromady program tří intenzivních týdnů, ve kterých by se teens měli naučit základy lektorské práce a dostali příležitost se svými kolegy z ostatních škol probrat, jak jim to jde a vzájemně si poradit.

Kromě lektorských školení v rámci ABCirku vzniká společný YouTube kanál, na kterém budou teens shromažďovat vlastní videa s lektorskými tipy, návody a ukázkami hodin, ale taky videa dokumentující průběh projektu.

V květnu 2017 jsme se poprvé sešli v plné síle – patnáct teenagerů a sedm lektorů. Bylo to znovu v Galway a byla to nádhera. Teens přebrali naše nadšení a radostně vstřebávali všechny teoretické informace i praktické poznatky, skamarádili se s teens z ostatních škol, natočili první videa a aby se vzájemně ujistili, jak vážně to všichni s cirkusem a překonáváním sama sebe myslí, společně se vrhli do ledového Atlantického oceánu. Jen na chvíli a většinou jen nohama, ale stejně! (fotodokumentace zde: https://www.facebook.com/pg/cirqueon/photos/?tab=album&album_id=10155306202371758 a tady reportáž Emilky z Cirqueonu: http://www.cirqueon.cz/cs/zpravy/reportaze/item/1497-abcirk-v-galway)

Teens se zapřísahali pracovat na videích, svých lektorských i technických schopnostech a začali se těšit, až se v listopadu znovu sejdou v Praze. Pro nás lektory ABCirková pauza nebyla tak dlouhá, potřebovali jsme zhodnotit, jak týden v Galway proběhl a začít plánovat, jak bude projekt pokračovat dál. Po několika Skype konferencích, oblíbených obzvlášť brněnským týmem, jsme se znovu sešli naživo na úplném konci srpna v Praze na festivalu Letní Letná. Bylo fajn irským lektorkám ukázat největší český novocirkusový festival, seznámit je s dalšími českými cirkusáky a taky jim dopřát trochu opravdového léta, kterého by se v Irsku jen tak nedočkaly.

Setkání bylo velmi efektivní, naplánovali jsme celý pražský týden, ale i poslední školení, které proběhne v červnu 2018 v Brně v rámci festivalu mladého cirkusu Freš Manéž. Připomněli jsme teens, že prázdniny už končí, takže je čas začít pracovat na dalších videích a připravovat se na zimní semestr ve své cirkusové škole. Máme velkou radost, že se všichni účastníci ABCirku skutečně zapojují do hodin ve svých cirkusech. Někomu víc vyhovuje pracovat se školkovými dětmi, jiní zase rádi připravují program pro školní děti, někteří se specializují na svoji oblíbenou disciplínu jako třeba pozemní akrobacii nebo chůdy. Víme, že projekt je teprve v půlce a hodně práce je ještě před námi (a před teens obzvlášť), ale rádi se vzájemně utvrzujeme v tom, že si připravujeme novou generaci cirkusových super lektorů, které bude cirkusová pedagogika bavit a budou se jí věnovat se stejnou vervou a důkladností, jakou jsme viděli během prvního týdne ABCirku v Irsku.

Za týden se znovu sejdeme v Praze, kde se budeme hodně věnovat metodologii, práci se skupinou a konzultovat situace, se kterými se teens jako asistenti na svých hodinách setkávají. Přizvali jsme k tomu další lektory z Cirqueonu – Stephanie N´Duhirahe připravuje akrobaticko-pedagogický blok a Marc Verhille zase teoretičtěji zaměřený blok o přístupech k cirkusové pedagogice – i hostující lektory z řad Zdravotních klaunů. V tuhle chvíli ladíme praktické náležitosti jako dopravu, ubytování, jídlo a kulturní program listopadového týdne, ale hlavně už se všichni těšíme! Teens hlavně na sebe vzájemně a my lektoři na to, jak je to (snad!) bude bavit.

Bára Adolfová