20. 12. 2017, Reportáže

Cirkonet v Plzni

Reportáž Terezy Oršulíkové / Posledního půl roku se angažuji v oblasti nového cirkusu a v listopadu 2017 jsem jako nováček dostala příležitost zúčastnit se setkání  youth a social cirkusových organizací z České Republiky a také zástupců ze Slovenska. Protože je pro mě nový cirkus záležitostí skutečně novou, nevěděla jsem co od setkání očekávat a tak jsem se čistě bez „očekávání“ vydala do Plzně. S Petrou PŁachtanski z Braneckého St.Art klubu u Valašského Meziříčí jsme se v Olomouci nalodili na posádku auta Olomouckého týmu Cascabel a vyrazili jsme na cestu. Dorazili jsme k Plzeňskému Cirkuláriu a už z venku jsme nakukovali do osvětleného sálu se závěsnými šálami a kruhy. Zazvonili jsme a hned, co se nám otevřeli dveře Cirkulária, přišel ten známý pocit „jsme doma“. Na místo jsme dorazili jako první. Základní tábor byl v tělocvičně, a my jsme tak hned využili tento prostor k trénování. Mezitím přijížděli další účastníci setkání. K večeru jsme vyrazili na společný teambuilding a pivko v blízké restauraci. K našemu překvapení nás v hospůdce uvítala kapela Lovesong Orchestra se svými balkánskými rytmy a dodala tak našemu setkání slavnostní ráz. Postupně se naše skupina seznamovala a aklimatizovala až do noci.

Druhý den ráno jsme začali hravě a to „hroboxem“ – sdílením her a společných aktivit na rozehřátí. Poté jsme si vyprávěli o zkušenostech z uplynulého roku, následně krátce prezentovali naše organizace, abychom věděli, kdo s čím přichází a co se komu za ten rok podařilo. Zjištění, že cirkusové aktivity jsou v České Republice natolik rozšířené a že se tomuto „cirkusovému hnutí“ skutečně daří realizovat spoustu projektů, bylo pro mě velice pozitivním a motivujícím zážitkem. Po krátké pauze jsme se pustili do vzdělávání. Poslechli jsme si přednášku o Waldorfské škole doplněnou zajímavými výtvory dětí z této školy. Po obědě jsme opět startovali hroboxem a po tom, co jsme se dostatečně vyřádili, následovalo další povídání o aktivitách sociálního cirkusu a velmi výživný workshop z prostředí cirkusové pedagogiky pro nejmenší.

Po náročném dni plném spousty nových informací a zážitků jsme si dali zaslouženou večeři a následoval společný odpočinkový večer. To jsme ale nečekali, že ten nejintenzivnější hrobox se spontánně spustí v průběhu večera, a tak jsme se v nadšení nechali unášet hravou atmosférou a sdílením her opět až do noci. Mezi nejoblíbenější se zařadily hry jako tvořivé „Živé pexeso“ a „Dvojitý detektiv“, díky čemuž jsme měli možnost se lépe poznat.

Poslední nedělní ráno jsme už byli trošku unaveni, ale to nás neodradilo se opět pustit do dalších aktivit a zase jsme se rozehřáli několika hrami. Jako třešnička na dortu byla pro nás na poslední den připravená přednáška Vojty Holického na téma „lektorování podle věku dítěte“ nebo vývojová psychologie.  A protože už se čas setkání chýlil ke konci, společně jsme si shrnuli pocity ze setkání a vyměnili si návrhy na setkání další, které se uskuteční v roce 2018.

Víkendové setkání v Plzni bylo velice přínosnou příležitostí ke sdílení nejen znalostí, zkušeností a her, ale také nápadů, nových kontaktů, možností spolupráce a inspirace. Jsem velice ráda, že jsem mohla takto nahlédnout a lépe proniknout do fungování sociálního cirkusu v České republice a na Slovensku.