19. 2. 2018, Aktuality Cirqueonu

Přehled youth a social cirkusových mezinárodních projektů CIRQUEONu v roce 2017

CIRQUEON nebude sedět v koutě! Vysíláme naše lektory, studenty i kancelářskou partu do světa i sami iniciujeme vznik některých mezinárodních projektů. Jedná se o vzdělávací aktivity určené lektorům nebo budoucím lektorům z řad našich studentů, ale i projektovým manažerům v oblasti youth a social cirkusu.

Pojďte se s námi podívat na úctyhodný přehled našich youth a social cirkusových aktivit v roce 2017:

Circus TransFormation in Action

Jedná se o společný projekt partnerů youth a social cirkusové sítě Caravan Circus Network, ve kterém se cirkusoví lektoři školí v ročním programu zaměřeném na pedagogické dovednosti, sociální začlenění a kreativitu pomocí cirkusových technik. V letech 2015/2016 probíhal druhý cyklus těchto školení. Za Cirqueon se projektu účastnily lektorky Pavla Rožníčková a Dagmar Heiland Trávníková. Semináře organizované v roce 2017 proběhly v únoru v Tampere, v červnu v Bruselu a v září v Paříži.

Přečtěte si Pavlinu a Dášinu reportáž a nakoukněte pod pokličku lektorského programu!

Social Circus without Borders

Social Circus without Borders byl prvním společným projektem zemí Visegradu na poli cirkusové pedagogiky. V každé z partnerských zemí proběhl workshop pro lektory. Cirqueon v únoru 2017 organizoval poslední z nich – Adpative Juggling Toys vedený americkým lektorem a průkopníkem social cirkusu Craigem Quatem. Kromě samotného workshopu pro cirkusové učitele jsme návštěvy Craiga Quata využili i pro další semináře pro spřátelené organizace – Zdravotní klauny, Dětskou fyzioterapeutickou kliniku FN Motol  a Cirkus LeGrando v Brně.

Adam Jarchovský napsal z projektu reportáž, na fotky se můžete podívat na facebooku.

ABCirk

ABCirk je společným projektem tří youth cirkusových škol, které v něm připravily dvouletý kurz pro budoucí cirkusové asistenty lektorů z řad svých dospívajících studentů. Každá škola vybrala pět studentů, kteří se během let 2017 – 2018 budou vzdělávat v metodice výuky cirkusových technik, základech pedagogiky a psychologie, natáčení a stříhání videí a také budou vymýšlet vlastní cirkusové hry pro různé věkové kategorie. Za Cirqueon projekt vedou Adam Jarchovský, Katka Klusáková a Bára Adolfová. V roce 2017 proběhlo v květnu školení v Galway v Irsku, v srpnu setkání lektorů a v listopadu v Cirqueonu v Praze.

Reportáže sepsali naši studenti Emilka a Kuba, na facebooku najdete fotky z Galway i z Prahy. Projekt má i vlastní youtube kanál!

Move Over Circus

Výměna mládeže v Paříži přivedla v červenci 2017 dohromady mladé cirkusáky ze šesti zemí, kteří spolu týden trénovali, vyměňovali si zkušenosti a nazkoušeli představení, které pak dvakrát odehráli na předměstí Paříže. Za Cirqueon se účastnil lektor Tomáš Pintér a čtyři studentky ve věku 15 – 18 let.

Jak se naše parta v Paříži měla si můžete přečíst v reportáži Aničky Klusákové nebo si prohlédnout fotoalbum.

Level Up – Power Up

Týdenní školení pro organizátory vzdělávacích cirkusových akci proběhlo v srpnu 2017 ve slovinském městečku Břežice. Účastníci dostali informace o možnostech financování projektů v rámci evropských programů a začali spolu připravovat nové cirkusové projekty pro děti, mládež a pracovníky s mládeží. Za Cirqueon se projektu účastnily Petra Plachtański a Tereza Oršulíková provozující cirkusový klub ve vesnici Branky u Valašského Meziříčí; Terezinu reportáž najdete tady.

ST.ART

Projekt ST.ART propojuje sociální práci se street arts a cirkusem. Díky těmto formám živého umění dokáže zapojovat do svých aktivit lidi ohrožené sociálním vyloučením a rizikovou mládež. První část dvoufázového projektu proběhla v září v Itálii, kde se sešli cirkusoví lektoři a druhá pak v říjnu v Belgii, kam s nimi jeli i teenageři. Za Cirqueon byla vůdčí postavou projektu Petra Plachtański.

Samozřejmě nechybí reportáže z projektu: od Andrey Vernerové a Jakuba Salamona.

Circus for Social Inclusion

Říjnová výměna mládeže na Kanárských ostrovech propojila cirkusáky z pěti různých zemí, aby společně připravili představení pro klienty místních neziskových organizací pracujících s lidmi s různými druhy postižení. Za Cirqueon se zúčastnili Veronika Smolková, Jiří Grygar a čtyři teenageři – asistenti lektorů.

Z akce máme krásnou ilustrovanou reportáž od naší studentky Dorky Hofmeisterové!

Social Circus Advocacy

Social Circus Advocacy je nový projekt Cirqueonu propojující organizace, které se věnují vzdělávání projektových manažerů v oblasti social a youth cirkusu. Během dvou let budou připraveny čtyři workshopy, které by měly projektové manažery komplexně připravit na vedení social a youth cirkusových projektů, workshopů a festivalů. Semináře budou zaměřeny na fundraising, marketing, datovou analýzu, udržitelnost projektů a práci s dobrovolníky. V listopadu 2017 v Praze proběhlo první plánovací setkání zástupců partnerských organizací. Koordinátorkou projektu je Bára Adolfová.