29. 4. 2018, Blog

Akrolázně v Budapešti

Dvojreportáž Jana Šprynara (v češtině) a Glynis-Hull Rochelle (in English) z workshopu učení párové akrobacie v Budapešti v rámci programu Educircation – CIRCE.

Jan Šprynar: Workshop párové akrobacie v Budapešti

Díky progresivní spolupráci mezi Cirqueonem a mou domovskou organizací Zdravotní klaun jsem se mohl zúčastnit workshopu Párové akrobacie pro učitele v Budapešti. Jsem Zdravotní klaun. Klaun, který rád klaunuje tělem. Moc jsem se těšil, že načerpám inspiraci a budu ji šířit mezi naše lektory programu Cirkus Paciento. Od začátku letošního roku jsem absolvoval nebo vedl několik klaunských kreativních workshopů. Příslib či vidina „jen“ pohybového workshopu v atraktivním mezinárodním, cirkusovém hávu mě oblažovala.

Hned první den jsem zjistil, že akrobati jsou stejná krevní skupina jako klauni. Když se práce daří, čas přestává existovat a tělo necítí únavu. Alespoň to trénované.

Celý týden pro mě byl trochu bolavou, ale fascinující koupelí v akrolázních. Maďarská pořádající organizace zvolila velmi funkční skladbu lektorů, kteří nám nabídli jasnou ukázku své práce, jak po praktické, tak i teoretické stránce.  Maďarský lektor Tibor nám představil precizně postavený trénink zaměřený na přípravu těla pro skoky, salta (ještě týden s Tiborem a pověsil bych lanč na hřebík). Druhou maďarskou lektorkou byla Réka, lektorka akro jogy s dlouholetou zkušeností při práci s různými skupinami. Akro joga má obrovský potenciál právě pro práci se začátečníky nebo s lidmi se speciálními potřebami. Třetí lektor Noel z Holandska je uznávaným lektorem. Předvedl nám svou jasně formulovanou metodiku párové akrobacie. Svým stylem mi hodně připomínal mého učitele akrobacie na brněnské JAMU, profesora Šmolíka. Přístup Noela byl přísný, věcný, ale široký a metodologicky naplněný.

Pohyb, koncentrace, přesnost, preciznost

První dny mého vnitřního klauna bavilo sledovat neutuchající potřebu akrobatů neustále se protahovat a dostávat tak všechny partie těla do nejrůznějších poloh. Ocitl jsem se v chrámu tělesnosti, kde byli toho času tři bohové. Ti nás radostně nutili klást na oltář pohybu oběť nejvyšší –  svou pohodlnost, vůli a přítomnost. Někdy uprostřed týdne jsem teprve začal rozumět specifickému „akroslovníku“. Uvědomil jsem si, jak je párová akrobacie náročná. Kolik koncentrace, trpělivosti, fyzické kondice a tolerance člověk musí vložit do spolupráce s partnerem. Jak nepatrné rozdíly a výchylky v postavení a držení těla jsou důležité pro správně provedenou pozici nebo akci. Odměnou za veškerou snahu je radostný pocit ze zlepšování svých pohybových schopností. Obrovskou výhodou párové akrobacie je jednoduchost. Bez pomůcek, rekvizit a kostýmů může dvojice vytvořit efektní čísla. I pro člověka s nulovou zkušeností může akrobacie přinést zážitek, jak v pozici účastníka, tak i pozorovatele.

Závěrem z pohledu člověka homo workshopus: velký obdiv a poděkování patří lidem, kteří pro nás vytváří příležitosti k takovýmto setkáváním. V Budapešti bylo zrovna před volbami, z všudypřítomných plakátů na mě smutně koukal Sorosz, kterého populisticky zneužívají k nacionalistickým hrátkám. Odjížděl jsem nicméně naplněný nadějí, protože skupina lidí z nejrůznějších zemí Evropy, která se ten týden sešla v cirkusovém centru, má jiný, jasně srozumitelný radostný jazyk, kterým se domluví všichni.

____________

Glynis Hull-Rochelle: PARTNER ACRO IN BUDAPEST # CIRCE PROJECT, 2-6 April 2018 in Inspiral Circus Centre by Hungarian Juggling Association and Educircation Network

This was a wonderful chance to focusing on teaching partner acrobatics to people with special needs, or social-circus target groups that are less used to physical movement.  About 20 participants from Czech Republic, England, Germany, Greece, Hungary, Poland, Slovakia and Spain spent 5 intensive days at INspiral circus center in Budapest with three teachers who shared their knowledge and experience of partner acrobatics and teaching to various levels, each from a different standpoint. Our Hungarian teacher, Tibi, a circus acrobat and trainer, led us through rigorous warmups and drilled us with exercises for technical precision. He moved us step-by-step through proper conditioning, form and tempo to prepare us for standing partner work such as two-high, high hand-to-hand and high foot-to-hand, using the longe as an aid. A Hungarian/Austrian Acroyoga teacher, Reka Haritgay, gave us insights into her experience with special needs students and invited us to work slowly, do less than we were capable of, and try to put ourselves in the shoes of a special-needs person. Reka worked with us playfully, promoting the main goals of fun, communication and creativity, as we refined concepts such as training sensitivity to one’s partner and expressing one’s needs in order to accomplish increasingly difficult partner work. Noel Spauwen, the Dutch man who (literally) wrote the book on partner acrobatics, gave us a series of basic exercises he uses to prepare students for more difficult work and insights into determining the level and capacity of the student, reminding us that a strong foundation and clear understanding of partners’ strengths and weaknesses are necessary to develop the potential in partner work.

In our group of teacher-trainees, comprised of people with very diverse levels of acrobatic, pedagogical and social-work experience, we developed a wonderful atmosphere of trust, cooperation, support and skill-sharing. Most evenings, many of us stayed late to continue training, and one evening we took a much-needed trip to the famous Budapest thermal baths and saunas. For me, the best part of the week was the last day, when we put our learning into practice with a class of special needs kids from a local school. They had a variety of developmental challenges such as visual and spatial problems, low strength and muscle tension, or other neurological issues, disturbed vestibular systems (balance), and more. Yet with some exciting games, positive encouragement and support, they were able to get into acroyoga and partner acrobatics positions and feel human connection, success and confidence! This was a beautiful ending we all enjoyed.