18. 10. 2018, Reportáže

CARAVAN V BERLÍNĚ

Reportáž Barbory Adolfové / Minulý týden proběhla druhá letošní valná hromady youth a social cirkusové sítě CARAVAN NETWORK. Tentokrát v Berlíně a v režii místní cirkusové školy CABUWAZI.
Už ve středu se sešla pracovní skupina připravující „leadership project“ – ředitelé a projektoví manažeři youth cirkusových organizací z Německa, Belgie, Irska, Itálie a ČR. Nové partnerství by mělo vedoucím pracovníkům cirkusových škol nabídnout možnost radit se v otázkách řízení týmu, jednání s partnery, financování organizací a strategického plánování, a zároveň tak být prvním projektem svého typu specializovaným na podporu šéfů youth cirkusů v Evropě.

Ve čtvrtek na samotné valné hromadě nás už bylo víc. Přidali se kolegové z Finska, Švédska, Lucemburska, Islandu, ale i Afghanistánu a přes Skype i ze Slovinska a Jihoafrické republiky. Georgia z Fekat Circus v Addis Abbeba se nakonec na Skypu neobjevila, v Etiopii ten den kvůli probíhajícím vojenským akcím nefungovalo internetové připojení.

CARAVAN se v posledních letech otevřel i školám mimo Evropu, čím dál častěji tak slyšíme, co dalšího, kromě klasických problémů cirkusových škol, dennodenně absolvují naši kolegové žijící v jiných částech světa. Kromě etiopské politické situace jsme se v Berlíně bavili třeba o tom, jak se Mini Mobile Circus for Children (MMCC) v Afghanistánu vypořádává nejen s válkou, ale taky s tím, že afghánští teenageři, kteří byli po pár letech práce s MMCC sami schopni učit mladší děti, utíkají za vidinou lepšího života do Evropy. MMCC tak aktuálně řeší, kdo v jejich projektech nahradí skoro čtyřicítku bývalých studentů pohybujících se na trase Afghanistán – Evropa.

V Evropě se někteří z nich dostávají do kontaktu s místními social cirkusovými školami. Dva bývalí studenti MMCC se přidali i k jednání další caravanské pracovní skupiny připravující velký mezinárodní projekt pro školení cirkusových lektorů pro práci s dětmi a mladými lidmi z řad uprchlíků. Setkání probíhalo příznačně v Berlíně, kde má CABUWAZI rozmístěných pět velkých cirkusových stanů, ve kterých s uprchlíky už několik let pracuje. Kromě Německa se do projektu zapojují i lektoři ze Skandinávie, Itálie a cirkusy působící v zemích, odkud lidé před válkou nebo politickou situací utíkají.

CARAVAN žije a kromě společných projektů představuje i práci svých 30 členů z celého světa. Pokud vás novinky z oblasti youth a social cirkusu zajímají, přihlaste se k odběru novinek caravanského newsletteru.
A osobně se se zástupci CARAVANu budete moci setkat už v únoru – příští valná hromada proběhne v Praze během festivalu Cirkopolis!