23. 10. 2018, Blog

Klauni v Soluni

Reportáž Matyldy Habartové a Valerie Hetzendorfové / CIRQUEON nás vyslal na klaunský workshop (pro dospělé) do Soluně. Nás dvě, které jsme s klauny neměly nikdy nic společného! Ale samozřejmě, že jsme výlet do Řecka za něčím úplně novým neodmítly.

Kromě nás přijel vždy pár klaunů z dalších šesti zemí (včetně Řecka). Byly jsme nejmladší a nejnezkušenější klaunky. Každé ráno jsme se sešli v tamním cirkuse Monokyklo. Tam jsme se jakž takž probudili a začali hrát nějaké ty hry na začátek. V prvních dnech jsme hráli seznamovací hry a bourali vratké bariéry, které se vyskytnou mezi všemi neznámými lidmi. S postupujícím časem se hry stávaly intimnějšími a emočně náročnějšími: poslední den jsme se masírovali různými částmi těla (například lokty, koleny, chodidly apod.) a upřímně plakali noříce se hluboko do svých duší.

Když byly naše duše dostatečně otevřené a těla dost uvolněná a prohřátá, přišly na řadu klaunské scénky a další klaunské hry a cvičení. První den jsme pracovali pouze s hlasem, druhý den už jsme zkoušeli zapojit celé tělo a nějaký pohyb a vybrali jsme si i kostým. Další dny jsme se učili s tímto kostýmem sžít a dobře ho využívat. Vítali jsme celebritu, která nepřicházela, předváděli želé, kalašnikov a pračku, zametali a zpívali. Zkusili jsme si být na jevišti sami i po dvou či po třech, a nakonec jsme se učili pracovat s různými předměty. Poslední den se na workshop mohli přijít podívat lidé zvenku. Každý z nás si zkusil zahrát improvizovanou scénku ve svém kostýmu před větším a neznámým publikem (nejen před ostatními klauny). Odpoledne jsme chodili po městě. Marianthi a Georgos, kteří se o nás po celou dobu výtečně starali, nás brali do různých parků, do francouzského institutu na výstavu skateboard art, na diskotéku a dokonce na výlet rybářskou lodí.

Velmi jsme se spřátelili se všemi ostatními účastníky i s lektorem Franciscem. Smáli jsme se úplně stejně při workshopu i po něm, ale také jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o sobě navzájem, o jiných cirkusech, ale i o spoustě dalších věcí. Myslím, že jsme získaly několik velmi dobrých přátel v mnoha cizích zemích.
Jedli jsme buď přímo v cirkuse, nebo v kouzelných tavernách; feta na mnoho způsobů, saláty, maso, rýže ve vinných listech, „sexy mushrooms“, něco jako hummus… Jídlo bylo vždy největší požitek. Hned vedle brilantních klaunských výstupů, kdy slzy smíchu stříkaly po celém Monokyklu. Moc děkujeme za krásný zážitek, i když klaunky z nás asi nakonec nebudou. Jamas!

Workshop byl součástí projektu EDUCIRCATION_CIRCE podpořeného programem Erasmus+.