23. 10. 2018, Blog

Circus TransFormation 4 v Berlíně

Reportáž Matěje Berky / Začátkem září 2018 jsem měl možnost vyjet na první školení programu Circus TransFormation 4 (CTF 4). Spolu se mnou se CTF 4 účastní i Vojtěch Holický a jako pozorovatel s námi jela i Katka Klusáková. Úvodní blok se konal v berlínské škole CABUWAZI pod vedením lektorů Philine Maidt a Floriana Boegnera. Hlavní téma prvního týdne byl Social Context (sociální kontext) a byl nabitý informacemi o tom, co znamená pojem social cirkus a jak může pomáhat lidem. Povídali jsme si o tom, co pro koho znamenají termíny „národnost“ a „kultura“, ale měli jsme možnost zkusit si i workshop dance acro (tanec spojen s akrobacií), abychom jen neseděli u teorie.

Jelikož jsem v cirkuse nováčkem, moc jsem si berlínský týden užil a naučil se spoustu věcí, které využiju v učení. Vzhledem k tomu, že to byl náš první společný týden – je nás dvacet a dohromady se během příštího roku potkáme ještě třikrát –  byly začátky hodně seznamovací. A jak jinak se lépe seznámit než hrou. Hráli jsme hry na jména, hrou ukazovali ostatním, kde bychom chtěli žít a podobně. I když jsme se viděli poprvé, všichni jsme se rychle spřátelili. Později jsme začali pracovat na první větší společné věci – ve skupinách jsme měli pomocí obrázku ukázat, co pro nás znamená social cirkus. To jsme zvládli krásně navzdory jinakosti účastníků i jazykové bariéře.

Každý den jsme začali nějakou menší rozcvičkou, abychom probudili nejen hlavu, ale i tělo. Vždy to bylo formou hry, kterou jsme tak vzájemně sdíleli. Nejnabitějším dnem bylo úterý. Dopoledne jsme kreslili a popisovali, z jakého cirkusového centra nebo z jaké školy jsme přijeli. Byly tam velké školy jako je Sorin Sirkus ve Finsku, ale i malé cirkusové projekty pro děti. Později jsme se šli podívat na další stan CABUWAZI sídlící ve čtvrti Kreuzberg. Zde jsme se dozvěděli více o začátcích CABUWAZI a jeho projektech a poté jsme se zúčastnili workshopů taneční akrobacie.

Ve středu jsme po klasické rozcvičce vytvářeli koláž o sobě. Pak jsme koláž představili ve svém rodném jazyce ostatním. Moc se mi to líbilo. I když mluvil každý jiným jazykem, vzájemně jsme si rozuměli. Po obědě jsme měli workshop zaměřený na fyzické divadlo a klaunství. Pro mě to bylo něco neuvěřitelného, protože jsem do té doby svoje tělo takovým způsobem nevnímal.

Ve čtvrtek jsme navázali na téma kultura a národnost a snažili se najít společnou definici toho, co tato dvě slova znamenají. Následně jsme shlédli rumunský film PA-RA-DA, který pojednává o životě dětí žijících na ulicích Bukurešti a snaze francouzského klauna pomoci jim se z ulice dostat pomocí cirkusu. Je to projekt, který stál u zrodu rumunského social cirkusu. Vřele doporučuji se na film podívat. Poslední den jsme měli debatu o již zmíněném filmu, o tom, jak mohl být realizován projekt jako je PA-RA-DA a co díky myšlence jednoho člověka a podpoře ostatních vzniklo. Nakonec jsme shrnuli celý týden. Večer samozřejmě proběhlo závěrečné rozloučení.

Celý týden byl naprosto skvělý! Poznal jsem nové lidi a naučil se nové věci. Lidé byli fantastičtí a už nezbývá než se těšit na další školení. V lednu se chystáme do belgické École de Cirque de Bruxelles na workshop s názvem Act of Teaching.