29. 10. 2018, Blog

Flow, funambulism a social cirkus v Bruselu

Naše třetí letošní zastávka CTF (Circus TransFormation) proběhla začátkem října v hlavním městě Belgie, ve škole École de Cirque de Bruxelles. Po dvou náročných týdnech ve finském Tampere a francouzském Bagneux jsme oba (Lukáš Šimon a Veronika Smolková) měli rozporuplná očekávání.

Hned první den modulu se ale naše obavy rozplynuly: po seznámení se s prostorem a rozvrhem na následující týden se nás ujala Lieve, která téma komunikace vysvětlila po svém – dotekem. Mluvili jsme o těle, jeho zajímavostech a o kostech. Vzájemně jsme nahmatávali všechny kosti v těle, ukazovali si správné postavení a ve dvojicích se masírovali. Byl to balzám pro tělo.

Večer se nás ujali „FP´s“ (Formation Pedagogique) – mladí cirkusáci z různých koutů světa, kteří se po dobu jednoho roku šest dní v týdnu učí být cirkusovými lektory. Většina z nich zůstane učit v Bruselu, nebo se vrátí, odkud přijeli a pozvedají úroveň cirkusového vzdělávání doma. Tato mladá nápaditá parta plná energie pro nás připravila vskutku dobrodružný večer. Za pomoci turistické mapy a pár šifrovaných indícií jsme měli například najít určitou budovu, zjistit, k čemu kdysi sloužila, vyfotit se a přinést to našim průvodcům na schválení. Na dalším stanovišti jsme třeba v Deliriu, muzeu piva, kde lze ochutnat kolem 2 000 druhů tohoto moku, měli najít, koupit a vypít jeden konkrétní druh. Nebo jinde najít jednoho člověka, který zažongluje se třemi míčky, nebo člověka, který se nechá námi zvednout nad hlavu; akrobata jsme našli, žongléra nikoliv. Večer jsme ukončili příjemným posezením u stolu plného tradičních bruselských hranolek s nejrůznějšími omáčkami a hromadou historek z bruselského cirkusového života.

Druhý den pod vedením Stevena Desanghere byl zase pedagogickým balzámem pro duši (Steven bude mít workshop v CIRQUEONu 16.-17. února 2019). I když jsme probírali složitá psychologicko-pedagogická témata, dokázal nás nejen zaujmout na celý den, ale také nadchnout pro další zkoumání. Poslal nám mnoho odkazů na články nebo na knihy k tématům skupinového managementu, managementu konfliktu nebo motivace a „flow“ lekce.

Třetí a čtvrtý den jsme strávili se skvělou hravou Isabel van Maele z organizace Cirkus in Beweging (Leuven, Belgie), která mimo jiné vedla v CIRQUEONu víkendový workshop Jak učit hrou, zaměřený na závěsnou akrobacii. S Isabel se nám povedlo podrobně popsat principy učení skrze hru, naučili jsme se mnoho nových her, a snažili jsme se to všechno aplikovat na sociální cirkus. Důležitou součástí byl feedback neboli zhodnocení lekce. Mluvili jsme o důležitosti feedbacku nejen od lektorů k dětem, ale mezi lektory, mezi dětmi a hlavně od dětí k lektorům. Jen tak se můžeme jako lektoři opravdu zlepšovat.

Žhavou novinkou našeho pobytu byla lekce funambulismu – chůze po laně s dlouhou tyčí v rukou. Chůze po napnutém laně (tight wire) se vyučuje i v CIRQUEONu, ve výškách a s tyčí ale začne až na jaře příštího roku, kdy k nám do Prahy přijedou skvělí učitelé právě z Bruselu. Všechno také díky akci Wires Crossed, kdy v roce 2020 v irské Galway přejde přes řeku Corrib 400 provazochodců z celé Evropy, a CIRQUEON u toho nebude chybět. Hlavní rozdíl mezi balancovaním na laně bez tyče a s tyčí je, že u druhého způsobu jsou nohy pokrčené, tělo vzpřímené a rovnováha se udržuje pouze nakláněním tyče za strany na stranu.

Po zajímavé lekci funambulismu nás vzali na sólové cirkusové představení RISK. Aktérka asi třicetiminutového edukativního kusu pro střední školy nejdřív křídou napsala, o čem se bude pojednávat, a pak velmi zajímavými kresbami dotvářela možné důsledky riskantního jednání. Tabuli na závěr zbourala a na rámu předvedla krátké číslo na pevné hrazdě. Po představení následovala také přibližně půl hodinová diskuse na téma risku.

Velmi hodnotným bylo setkání s místní terénní sociální pracovnicí Judy, která je v každodenním kontaktu s lidmi v nejchudší a nechvalně známé čtvrti Molenbeek, kde se také nachází škola École de Cirque de Bruxelles. Zdůraznila nám, jak je důležitá znalost prostředí, historie oblasti a kulturních odlišností, abychom mohli vůbec se social cirkusem v podobně vyloučených oblastech začít.

Třetí CTF se mimořádně povedlo, jsem opravdu rád, že jsme se mohli zúčastnit tohoto skvělého týdne a už teď se těším na poslední letošní výjezd za cirkusem v prosinci do Galway. Ale hlavně se těším na kurzy doma v CIRQUEONu!

Lukáš Šimon