22. 11. 2018, Aktuality Cirqueonu

Cirkusová pedagogika – didaktiky vybraných cirkusových disciplín

Přijďte si vylepšit metodiku výuky cirkusových disciplín!

CIRQUEON připravil sérii workshopů, které se detailněji věnují výuce jednotlivých disciplín. Jednotlivé workshopy nepřímo navazují na kurz Základy cirkusové pedagogiky, jehož absolvování je výhodou, ale nikoliv podmínkou. Účastníci si osvojí specifické metodologie výuky cirkusových disciplín pro různé cílové skupiny v kontextu zásad dobré praxe cirkusové pedagogiky a dlouholetých zkušeností CIRQUEONu.

Žonglování

19. 1. 2019 9:00-12:00

Žonglování je mezi širokou veřejností snad nejrozšířenější cirkusovou disciplínou. Hlavním důvodem je materiální i prostorová nenáročnost. Není to ale jediný důvod, proč se žonglování v posledních letech ve světě objevuje v tělesné výchově či volnočasových aktivitách. Dalším důvodem je totiž vědecky prokazaná prospěšnost této aktivity po fyzické i psychické stránce a také fakt, že žonglovat může opravdu každý!

Náplní workshopu bude seznámení s didaktikou žonglování pro různé věkové skupiny od nejmenších dětí po seniory. V praktické čísti se zaměříme na základní postup technické průpravy a tvorbu tréninkové rutiny. Seznámíte se se základními kategoriemi žonglérských hodů a úrovněmi triků. Rovněž si vyzkoušíme cvičení pro kreativitu ve výuce žonglování a principy skupinového žonglování „passingu“.  Teoretickou část bude tvořit úvod do teorie „siteswap“ a zásady přípravy dobré „hodiny žonglování“.

Workshop je vhodný i pro nadšené začátečníky.

Pyramidy – základní prvky skupinové akrobacie

19. 1. 2019 13:00-16:00

Cirkus je týmový sport, který nemá poražené. Snad žádná jiná cirkusová disciplína to nepotvrzuje více než skupinová akrobacie. Je to vhodná pohybová aktivita pro malé skupinky i celé davy všech věků. V této disciplíně rozvíjíte sílu, balanc, vnímání svého těla, ale i důvěru a odvahu.

V tomto workshopu se seznámíte se základními zásadami bezpečnosti a kreativními způsoby učení této disciplíny. Zahřejeme se rozcvičkou a work-outem zaměřeným na svalové skupiny potřebné v párové akrobacii a nejčastěji využívané pohyby a pohybové vzorce. Vyzkoušíme různé varianty her zaměřené na dávání a přijímání váhy těla, zodpovědnost a důvěru. Projdeme si základní pozice base (základny), naučíme se pravidla bezpečného spottingu (jištění) a komunikaci mezi basem a flyerem. Vyzkoušíme různé kombinace pozic ve dvojicích (base v pozici stůl, ležící na zádech, stojící), nabídneme triky a tipy, jak se do těžších pozic dostat přes trojicové kombinace. Vyzkoušíme kombinace většího množství účastníků (větších pyramid) podle počtu a pokročilosti studentů. Nabídneme různé přístupy k učení této disciplíny. Zbyde-li čas a zájem, podíváme se na jednoduché prvky párové a skupinové dynamické akrobacie (převaly přes záda, asistované přemety a salta, dynamické náskoky do dříve probíraných pozic).

Závěsná akrobacie

20. 1. 2019 9:00-12:00

V současné době je závěsná akrobacie jedna z nejpopulárnějších cirkusových disciplín. Kombinuje náročnou techniku s estetikou a umožnuje zažívat volnost v pohybu. Závěsná akrobacie však není určena jen pro trénované, CIRQUEON již léta piluje metodologii závěsné akrobacie přístupnou všem bez ohledu na věk či fyzickou kondici.

V tomto workshopu se seznámíte se základy didaktiky akrobacie na šálách a hrazdách. Nabídneme funkční rozehřátí na závěsném materiálu, posílení a protažení zaměřené speciálně pro závěsné akrobaty. Seznámíme se s bezpečnostními pravidly riggingu, přípravy, výuky a úklidu materiálu, rychlé základy první pomoci při nejběžnějších úrazech v závěsné akrobacii. Projdeme metodologii od seznamování se se zavěšenými objekty a prvními cviky, přes různé druhy šplhů a výlezů. Seznámíme se se základními principy a triky na šále (foot-lock, hip-lock, kosmonaut, žába, debulé) a hrazdě (využití hrazdy, provazů, zamotání do triků a výlezy, balanc) a první jednoduché pády. Nabídneme i možnosti převedení tréninku závěsné akrobacie do herní či tvořivé formy.

 

Všemi workshopy vás provedou zkušení lektoři Katka Klusáková a Adam Jarchovský.

Cena každého workshopu je 750 Kč při platbě předem nebo 1 000 Kč na místě.

Pro další informace nás kontaktujte na kurzy@cirqueon.cz, přihlašovat se můžete zde.