18. 12. 2018, Blog

POSLEDNÍ MODUL CTF 3 – KREATIVNĚ V GALWAY

Čtvrtý, závěrečný modul social circus školení Circus TransFormation (CTF 3), pořádaného sítí CARAVAN Circus Network, proběhl tentokrát na začátku prosince v irské Galway.

Městečko Galway na západním pobřeží Irska se vyznačuje klasickým deštivým a sychravým podnebím, malebnými domečky vypadajícími jako ze světa hobitů, neskutečně zelenou trávou i v zimě a hlavně moc milými a srdečnými lidmi, kteří nás po celý týden hostili v Galway Community Circus.

Hlavním tématem posledního modulu byla kreativita. Po celý týden nás provázeli zkušení lektoři Alex Alisson a Davi Hora, kteří programem CTF prošli v loňském roce. Ačkoli bylo v cirkusové škole opravdu téměř mrazivo (jak známo, v Irsku a Anglii to s topením příliš nepřehánějí) a některé sedavé a statické části programu byly opravdu náročné, podařilo se oběma lektorům naplnit program i více dynamickými cvičeními a workshopy, při nichž se dalo pohybovat a rozproudit zamrzající energii.

Jedním takovým byl workshop různých pohybových kvalit a body expression (vedený Davim), inspirovaný Laban technikou, nebo také workshop žonglování (pod taktovkou Alexe), rytmu a různých her a cvičení zlepšujících koordinaci a soustředění. Zároveň byla dvě celá odpoledne věnovaná workshopům, jež jsme si dávali navzájem my, účastníci CTF 3. Toto vytvořilo skvělý prostor pro sdílení a inspiraci na poli nových cirkusových technik, her a přístupů. K těm dynamičtějším aktivitám zajisté také patřila reálná kreativní práce – vytváření krátkého představení.

Aby nezůstalo pouze u teorie a diskuzí o tom, co to je kreativita, jak ji rozvíjet nejen v nás, ale i v ostatních, především účastnících cirkusových kurzů, mohli jsme si sami vyzkoušet krátký proces tvorby. Téma bylo jednoduché – Dopis. Měli jsme volnost ve výběru cirkusových technik a jiných materiálů. Nakonec vzniklo zábavné dvacetiminutové představení, které jsme předváděli poslední den tohoto modulu. Lektoři Davi s Alexem do programu a diskuzí vnášeli i mnoho filozofických témat, témat týkajících se etiky a morálky, ale také metodu řešení problémů a kreativní práce.

Mimo oficiální program bylo možné vyzkoušet plavání v Atlantickém oceánu (kterého se zúčastnili opravdu jen ti nejotrlejší), návštěva baru s tradiční irskou hudbou a tanci a mnoho zábavy po večerech. Však tento týden byl také naším posledním v rámci CTF 3.

Měli jsme možnost během tohoto roku navštívit celkem 4 cirkusová centra (Plus Petit Cirque du Monde, Sorin Sirkus, Ecole du Cirque du Bruxelles a Galway Community Circus), mohli jsme se seznámit se skvělými cirkusovými lektory 18 různých národností a vytvořit si nejen přátelství, ale i vzájemné profesní vazby mezi sebou. A za tyto skvělé zážitky a nabyté zkušenosti moc děkujeme.

Díky CTF3, díky Caravan Network, díky CIRQUEONu!

Za CIRQUEON Veronika Smolková + Lukáš Šimon