11. 1. 2019, Aktuality Cirqueonu

Youth a social cirkusové mezinárodní aktivity CIRQUEONu v roce 2018

CIRQUEON se čím dál víc zapojuje do mezinárodních vzdělávacích projektů pro zkušené i začínající lektory a produkční.

V roce 2018 jsme v Praze hostili amerického propagátora žonglování Craiga Quata, belgickou lektorku kreativity v učení Isabel van Maele a partu teenagerů a lektorů z Irska, Severního Irska, Slovinska, Belgie a Lucemburska, která spolu připravila fantastické site-specific představení na Vyšehradě. A navíc jsme vyslali desítky cirkusáků do všech koutů Evropy:

Educircation #CIRCE

Čtvrté kolo mezinárodního projektu vzdělávání cirkusových lektorů vyvezlo Glynis Hull-Rochelle a Jana Šprynara za párovou akrobacií do Budapešti), Adélu Kratochvílovou a Glynis Hull-Rochelle do Berlína za balančními technikami, Matyldu Habartovou a Valerii Hetzendorfovou do Soluně za klauny a Helenu Škovierovou do německého CABUWAZI na obhlídku jejich cirkusové školy.

V únoru do CIRQUEONu díky Educircation přijela Isabel van Maele inspirovat lektory, jak být kreativnější v učení. V září jsme pak hostili nádherný workshop výroby žonglovacích pomůcek pro studenty Jedličkova ústavu a škol vedený americkým inovátorem Craigem Quatem.

Cirkusové legendy

V červenci jsme v Praze pod režijním vedením Lukáše Houdka v týmu s 27 mladými cirkusáky z Belgie, Irska, Severního Irska, Slovinska a Lucemburska nazkoušeli novocirkusové site-specific představení v parku a kasematech pražského Vyšehradu. Představení se jmenovalo Cirkusové legendy a vycházelo z národních a městských pověstí účastnících se cirkusových škol.

Máme z něj krásné od fotky od Tristana Ben Mahjoub.

Social Circus Advocacy

Social Circus Advocacy je nový projekt CIRQUEONu propojující organizace, které se věnují vzdělávání projektových manažerů v oblasti social a youth cirkusu. Během dvou let nabízí čtyři workshopy, které by měly projektové manažery komplexně připravit na vedení social a youth cirkusových projektů, workshopů a festivalů.

V březnu byly Markéta Lázňovská, Tereza Oršulíková a Barbora Adolfová v Budapešti na setkání zaměřeném na fundraising a lobbing ve veřejném i soukromém sektoru. V říjnu pak Petra Plachtaňski, Nela Sedlmaierová, Markéta Lázňovská a Barbora Adolfová vyrazily do Bratislavy na workshop práce se sociálními sítěmi a gamification. V únoru 2019 v Praze hostíme kurz základů datové analytiky a její využití v cirkuse a na duben španělský partner chystá seminář o hodnocení projektů a jejich udržitelnost.

Circus TransFormation in Action

Jedná se o společný projekt partnerů youth a social cirkusové sítě Caravan Circus Network, ve kterém se cirkusoví lektoři školí v ročním programu zaměřeném na pedagogické dovednosti, sociální začlenění a kreativitu pomocí cirkusových technik. V roce 2018 proběhl třetí cyklus těchto školení. Za CIRQUEON se projektu účastnili Lukáš Šimon a Veronika Smolková.

V březnu byli v Le Plus Petit Cirque du Monde v Paříži, v červnu v Sorin Sirkusu v Tampere, v září v Ecole de Cirque de Bruxelles a v prosinci v Galway v Irsku.

A protože je o CTF velký zájem, podařilo se loni rozjet i čtvrtý běh, na který jsme vyslali Vojtěcha Holického a Matěje Berku. Zatím za sebou mají první školení v Berlíně.

Po třech letech projektu se Caravan Circus Network rozhodl zhodnotit dosavadní průběh CTF a povolal zkušené lektory svých partnerských organizací ke společné zpětné vazbě. Za CIRQUEON se do expertní skupiny přidali Katka Klusáková a Adam Jarchovský, kteří se s ostatními kolegy radili v lednu v Lucembursku a v březnu v Belgii.

ABCirk

ABCirk byl společným projektem tří youth cirkusových škol, které v něm připravily dvouletý kurz pro budoucí cirkusové asistenty lektorů z řad svých dospívajících studentů. Každá škola vybrala pět studentů, kteří se během let 2017 – 2018 vzdělávali v metodice výuky cirkusových technik, základech pedagogiky a psychologie, natáčení a stříhání videí a také vymýšleli vlastní cirkusové hry pro různé věkové kategorie. Za CIRQUEON projekt vedou Adam Jarchovský, Katka Klusáková a Barbora Adolfová. V roce 2018 proběhlo v červnu poslední školení v Brně během festivalu Freš Manéž.

Projekt má i vlastní youtube kanál!

Kolemjdoucí

Naši teens pod vedením Cécile da Costa a Stéphanie N´Duhirahe nazkoušeli autorské představení Kolemjdoucí, které v červnu premiérovali v Praze v Paláci Akropolis a pak s ním odjeli na tour. Ukázali se na festivalech Divadlo evropských regionů v Hradci Králové a Letní Letná v Praze a taky na festivalu mladých cirkusáků ve švýcarském Nyonu. Odtamtud máme krásnou ilustrovanou reportáž Dorotky Hofmeisterové.

Wires Crossed

V roce 2018 jsme se připojili k evropskému projektu kombinujícímu provazochodectví s duševní rovnováhou, který v roce 2016 odstartovaly tři cirkusové školy z Galway, Bruselu a Berlína. V roce 2019 naše lektorky Katku Klusákovou, Stéphanie N´Duhirahe a Glynis Hull-Rochelle čekají čtyři školení, po jejichž absolvování začnou připravovat českou výpravu na přecházení řeky Corrib v irské Galway v rámci programu Galway 2020 – European Capital of Culture.

NICE MEETING

V listopadu jsme vyslali naši youth a social cirkusovou sekci na setkání evropské youth cirkusové sítě EYCO do vlámského Leuvenu. Adam Jarchovský, Katka Klusáková a Barbora Adolfová se vrátili plni nadšení a plánů na příští rok.

CARAVAN NETWORK

Dál se aktivně účastníme setkání a plánování mezinárodní youth a social cirkusové sítě CARAVAN, která sdružuje už skoro třicet organizací z celého světa.

Naším zástupcem v CARAVANu je Barbora Adolfová, která vyjela i na valné hromady v Bruselu a v Berlíně.

ST.ART 4

Projekt ST.ART propojuje sociální práci se street arts a cirkusem. Díky těmto formám živého umění dokáže zapojovat do svých aktivit lidi ohrožené sociálním vyloučením a rizikovou mládež. První část dvoufázového projektu proběhla v dubnu v Dublinu, druhá v červnu v italské Tortoně. CIRQUEON reprezentovaly Kateřina Sehnoutková, Andrea Vernerová a Tereza Vohralíková.

Všechny vyjmenované projekty se uskutečnily díky podpoře evropského programu Erasmus+. Děkujeme!