16. 1. 2019, Zpravodajství

Festival Cirkopolis už pošesté na pražských scénách

10. – 16. 2. 2019 / Partnerská akrobacie, taneční syntéza, náročná akrobatická vystoupení, důmyslné manipulace s objekty nebo žonglérská představení uvede šestý ročník festivalu nezávislého nového cirkusu Cirkopolis. Během sedmi dnů ožije divadelní scéna Paláce Akropolis, divadla Ponec a nově i Kasáren Karlín novým cirkusem.

Festival zahájí žonglérské představení LOOP umělecké skupiny Cie Stoptoï, v němž za doprovodu bubenického expresivního rytmu dochází k hravým proměnám a překvapivým technickým finesům žonglérské dvojice. Na pomezí akrobacie, tance a důmyslné manipulace s objekty balancuje vizuální a pohybový koncert Acrometria katalánského tria PSiRC, partnerské akrobatické duo Zinzi a Evertjan zase zkoumá v poetickém představení Memo limity, pomocí nichž jsou akrobacie a partnerství nazírány jako cesta vzájemného poznání. Místy zábavné, místy tragické je představení Masse Critique francouzské skupiny Lonely Circus, které propojuje koncertní, cirkusové prvky s uměleckou instalací. O finální tečku za festivalem se postará Berlin Circus Festival, který v prostorách nuselského CIRQUEONu nazkouší neopakovatelné představení Cirkopolis vol. 6, jež bude premiérou a derniérou zároveň.

Českou scénu zastoupí akrobatická site-specific performance Opticon Elišky Brtnické, představení Lukase Blahy a Evy Staré, které poutavě propojuje tanec a cirkus v haiku poezii. Posledními účinkujícími jsou studenti a absolventi cirkusových profesionálních škol v Cirkopolí Cirksession.

Více informací najdete na webových stránkách festivalu. Vstupenky jsou k dostání v síti GoOut.