24. 1. 2019, Reportáže

Za cirkusem do Marseille na Biennale internationale des arts du cirque

V jihofrancouzském městě Marseille už potřetí pořádají Mezinárodní bienále cirkusových umění – Biennale internationale des arts du cirque, tentokrát v termínu od 11. ledna do 10. února. Francouzi takové akce umí přirozeně pojmout ve velkém, jak už je v této zemi zvykem. Cirkus a cirkusová umění jsou chloubou Francie. Cirkus, tradiční i nový, zde má své kořeny a cirkusovým umění se ze strany státu dostává stále vysoké podpory.

Cílem pořadatelů bienále je představit co nejvíce francouzských souborů a umělců před profesionály z celého světa. Ti pak mají šanci uvést svá nová díla před zraky promotérů a manažerů z celého světa. Proto se zde odehraje i celá řada premiér. Odsud pak vede jejich cesta na další festivaly a světové scény.

Kromě toho, že se zde profesionálové setkávají na představeních, přes den mají příležitost účastnit se seminářů zaměřených na různá témata, jako je propagace, produkce, marketing, financování, vydělávání a mnoho dalších. Hlavními tématy bienále jsou „ženy v cirkuse“ a „nová magie“.

Představení a akce spojené s Mezinárodním bienále cirkusových umění zaplaví v podstatě celý region Provence-Alpes-Côte d’Azur. Celkem se zapojilo čtyřicet jihofrancouzských měst od Arles až po Nice a od Briançonu až po Toulon. Na bienále bude uvedeno více než 270 představení, z toho tři desítky premiér.

V Marseille se akce odehraje na dvanácti místech, v malých i velkých divadlech; například i marseilleském Národním divadle, nebo na scénách Le Merlan, Théâtre du Gymnase či Théâtre Massalia. Nejdůležitějším a v podstatě ikonickým místem je cirkusová vesnička neboli Village chapiteaux rozprostřená na pláži Prado.

Letos zde najdeme například šapitó velšského souboru No Fit State, který v roce 2015 hostoval i v Praze na festivalu Letní Letná s inscenaci Bianco. V cirkusové vesničce se mezi 8. a 10. únorem usídlí také český soubor Cirk La Putyka, který zde uvede představení své nejnovější inscenace ADHD v režii Rostislava Nováka.

V rámci bienále uvede svou novinku L´Envol i legendární soubor  Théâtre du centaur neboli Divadlo kentaura, který patří k výrazným představitelům nového cirkusu už od začátku 90. let 20. století. A je to soubor, který se v roce 1995 usídlil v Marseille. Poetika Théâtre du centaur vychází z moderního a progresivního pojetí tvůrčí práce s koňmi. Filozofie souboru se zakládá na rovnocenném vztahu člověka a zvířete. Dalším nepřehlédnutelným znakem tohoto souboru je i prostor, ve kterém vystupuje. Šapitó navržené Patrickem Bouchainem svým tvarem připomíná sopku. Francouzský architekt Patrick Bouchain se dlouhodobě zabývá právě tímto typem rozložitelných staveb a je vyhledávaným odborníkem, který o cirkusové architektuře vydal i několik knih. Některé z nich můžete nalézt i v knihovně Cirqueonu.

Nutno poznamenat, že zde v Marseille je na několik dní přítomen i početný tým českých profesionálů z oboru, například zástupci festivalu Letná Letná nebo uměleckého centra Jatka78 a přirozeně také Cirqueonu. Možná se s některým ze zde uvedených představení setkáme i v Česku. Nechme se překvapit.

Veronika Štefanová

foto: Jeremy Paulin