20. 2. 2019, Zpravodajství

Festival Fun Fatale: akrobatky na hrazdách, v bazéně i na filmovém plátně

13. – 17. 3. Praha, 27. – 31. 3. Jihlava / Tanec s diabolem, stojky na kole, propojení cirkusu a nových médií nebo site-specific performance vzdušné akrobacie v prostorách bývalého bazénu nabídne osmý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Fun Fatale. Ve dnech 13. až 31. března 2019 se v komorních inscenacích výhradně ženských interpretek představí přední akrobatky z Finska, Švýcarska či Spojených států amerických. Celovečerní i kratší sólové projekty doplní přenáška věnovaná dramaturgii v současném cirkuse, worksopy vzdušné i pozemní akrobacie či představení pro děti. Kromě pražského Klubu Mlejn se na festival mohou těšit také diváci v jihlavském DIODu.

Festival zahájí site-specific performance vytvořená přímo na míru bývalému bazénu karlínských kasáren. Spolu s akrobatkou a dramaturgyní festivalu Eliškou Brtnickou se na hrazdách, chinese pole i lanech představí Stéphanie N’Duhirahe a Morgane Widmer ze Švýcarska a španělská performerka Gemma Palomar.

Jedinečnou podívanou nabídne představení Natalie Reckert s názvem Natalie Inside Out, které za pomoci nových médií zkoumá vztah mezi skutečným a zprostředkovaným tělem. Poprvé se na festivalu představí americká hadí žena Julie Bergez, která vystupovala se známým souborem Cirque du Soleil. Pro české diváky přichystala krátkou sólovou inscenaci a workshop taneční akrobacie a kontorsionistiky, na němž si diváci mohou tento druh pohybu vyzkoušet na vlastní kůži. Nabídku workshopů letos doplní akrobacie na chinese pole pod vedením Gemmy Palomar.

Překvapivá osmiminutová choreografie LINE pro dvě struny, dvě tyčky a diabolo v podání Solveig Weyeneth uvede přednášku uznávané české teoretičky nového cirkusu Veroniky Štefanové. Ta se zaměří na diskutované téma dramaturgicko-režijního přístupu k novému cirkusu v České republice. Nebude chybět ani tradiční Kabaret složený z kratších čísel účinkujících akrobatek, který zakončí koncert kapely Šarivary s živou cirkusovou jam session.

Podrobný program festivalu včetně informací o vstupenkách a workshopech najdete na webu nebo facebooku festivalu.