Circus in Scotland

Circus in Scotland (Sarah Jean Couzens, Cloë Dear) je komplexní publikací, která pojednává o současném cirkusovém dění ve Skotsku, a to především na poli současného cirkusu a vzdělávání v oblasti cirkusových umění. Dokument představuje strategii v oblasti cirkusových umění ve Skotsku na roky 2012-2015. Dokument obsahuje šest zásadních kapitol, které čtenáři pomohou zorientovat se v problematice cirkusového umění ve skotském regionu. Publikace začíná krátkým vhledem do historie cirkusu, zmiňuje i centra a organizace, která se o rozvoj zasloužila a zasluhují, mezi nimi Conflux, Articulation a Diploma course in Physical Theatre Practice. Dozvíte se, jaké skotské soubory se etablovaly (All or Nothing Aerial Dance Company, Strangebird Zirkus, Suspended Motion, Paper Doll Militia, Spinal Chord and Aetherial Arts) a kde se cirkusová umění vyučují (Briggait Shed, Conflux). Důležitým tématem tohoto dokumentu je youth circus, community circus a social circus.

Dokument Circus in Scotland navazuje na publikaci Physical Performance Sector in Scotland, která se globálně zaměřuje na živé umění – především umění performance a žánry pohybového divadla. Cílem publikace je představit zásadní projekty a organizace, které vznikají ve Skotsku od roku 2005:

Articulation – umbrella strategic / development organisation

Conflux – professional development body for physical performance

Surge Festival – important public platform for Scottish physical performance: see Conflux

SSCAN – Scottish Street and Circus Arts Network

Iron-Oxide – specialist producers of physical performance

UZ Arts – representative on In-Situ, pan-European street arts network

EAAC – Edinburgh Aerial and Acrobatics Convention

Physical Theatre Diploma – run by Adam Smith College

Community Physical Performance

Circus Teaching Standards in Scotland

The Briggait – a proposed new national centre for dance, circus, street theatre and live art

Cubed – a proposed new creation centre and presentation platform

Obě publikace vydala v roce 2012 Articulation, zastřešující organizace pro rozvoj a podporu pouličního divadla a cirkusových umění ve Skotsku.

Circus_in_Scotland_2012___2017.pdf
Physical_Performance_sector_in_Scotland_2012.pdf