WIRES CROSSED

V listopadu 2018 jsme se připojili k velkému evropskému partnerství Wires Crossed. Jde o provazochodecký projekt, který před třemi lety založily cirkusové školy Galway Community Circus z Irska a École de Cirque de Bruxelles z Belgie. Jeho cílem je připravit co nejvíc provazochodců, kteří v srpnu 2020, v době, kdy bude Galway evropským hlavním městem kultury, přejdou po laně za pomoci balanční tyče místní řeku Corrib v místě, kde se vlévá do moře.

Wires Crossed chtějí pomocí cirkusu upozornit na důležitost péče o duševní zdraví – právě rovnováha je to, co bychom všichni měli hledat. Snem zakladatelů projektu je, že řeku Corrib na laně přejde 400 lidí různých národností i věků, profesionální cirkusáci i studenti i kdokoli další.

Díky podpoře programu Erasmus+ se nyní zapojujeme do ročního programu pro cirkusové lektory, kteří po jeho absolvování budou nejen sami zkušení funambulisté, ale taky budou vědět, jak tuhle krásnou cirkusovou disciplínu přiblížit dalším a připravit je na přechod řeky v Galway v létě 2020.

Spolu s německými kolegy z Cabuwazi, belgickou École de Cirque de Bruxelles a v Čechách dobře známým švédským Cirkusem Cirkör se v prvním roce budeme zaměřovat především na „funline“ techniku propojující funambulismus a chůzi po sklackline.

Školení povedou francouzští provazochodeští profesionálové a pedagogové Dennis Josselin a Bruno Frenette.