26. 10. 2010, Zpravodajství

Tréningové zázemí pro umělecké skupiny

Cirqueon –  Centrum pro nový cirkus – je tréningový prostor pro nový cirkus, který je tomuto uměleckému žánru plně přizpůsoben: disponuje dostatečnou výškou stropu, má dostatek závěsných bodů, podlahu s tanečním povrchem, žíněnky, hrazdy, šály, lana a ostatní vybavení.

V roce 2011 bychom rádi podpořili a prostor poskytli například těmto neinstitucionalizovaným souborům a jednotlivcům bez administrativního zázemí:

Bratři v Tricku

– Adam Jarchovský a Václav Jelínek jako žonglérská dvojice působí již několik let. Své umění prezentují nejen v Čechách, ale i v zahraničí (např. Expo 2010, Čína). Toto umění vyžaduje každodenní trénink žonglérských technik (cca 2 h denně).  Bratři v Tricku nejsou podporováni grantovým systémem ČR, zázemí mají v Cirqueonu.

Amanitas

– uskupení vzniklé v roce 2010 okolo performerky Terezy Georgievové po úspěšné premiéře svého projektu v rámci festivalu Letní Letná 2010 obhájili své postavení na poli profesionálního pohybového divadla. Kombinují nové technologie, akrobacii, tanec a žonglérské techniky (kontaktní žonglování, fire show). Pro udržení a zlepšení umělecké a technické kvality nutně potřebují prostor pro pravidelné zkoušky. Amanitas nejsou podporováni grantovým systémem ČR.

Décalages – divadlo v pohybu

Profesionálové, kteří patří mezi stálice a největší špičky v závěsné akrobacii v ČR.

Décalages jako občanské sdružení žádá o granty v oblasti profesionálního umění na vznik a reprízování nových projektů. Nedisponují však zkušebnou pro každodenní trénink, který tato náročná disciplína vyžaduje pro udržení a zlepšení kvality uměleckých produkcí. Byli jsme osloveni pro partnerství s touto uměleckou skupinou.

Na Cirqueon se také obracejí zahraniční umělci, kteří na čas přijíždí do Prahy ze studijních důvodů. Podporujeme dlouhodobě Stephanii N´Duhirahe, švýcarskou profesionální akrobatku na vertikálním laně a její partnerku Morgane Widmer, které využívají prostor Cirqueonu pro trénink a recipročně vyučují české umělce.