12. 3. 2014, Zpravodajství

O novém cirkusu v Kanadě bude přednášet Kanaďan

CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus a Katedra divadelní vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pořádají netradiční setkání nad tématem nového cirkusu. Unikátní přednáška Nový cirkus v Kanadě se uskuteční v rámci festivalu Cirkopolis Fest 7. dubna 2014 od 17h v Paláci Akropolis. Na přednášce vystoupí kanadský profesor Louis Patrick Leroux z University of Concordia v Montrealu. Hostování profesora Leroux v Praze podpořila i Association internationale d’études québécoises.

Profesor Leroux ve svém příspěvku představí historii i současnost kanadského nového cirkusu. Zaměří se na jeho specifika, která odlišují tuto severoamerickou novocirkusovou větev od evropské. Účastníci budou mít možnost seznámit se s průkopnickými soubory nového cirkusu frankofonní Kanady. Přednášku završí společná diskuse.

Louis Patrick Leroux je teatrolog, dramatik, režisér, vědec a pedagog. Působí na katedře anglických a francouzských studií University of Concordia v Montrealu. Ač je původem Kanaďan, doktorandské studium absolvoval na univerzitě Sorbonne nouvelle v Paříži. Ve svém akademickém výzkumu se kromě praktické divadelní tvorby zaměřuje na nový cirkus v Kanadě, zvláště na severoamerickou cirkusovou kulturu. V Montrealu založil vědeckou skupinu odborníků, novinářů i umělců nazvanou Working Group on Circus. Podílel se na projektech s Cirque du Soleil, 7 doigts de la main i Ecole nationale de cirque Montreal.

Jak byste ve třech větách popsal quebecký nový cirkus?

Qubecký nový cirkus je mladý, dynamický, vysoce artistický a znalý komerčních taktik, kterými dokáže strategicky zaujmout diváka. Je charakteristický svou vysoce artistickou metodou, v neposlední řadě i interdisciplinárním přístupem k tvorbě. Je spojen s místem, na kterém vznikl, které se postaralo o jeho unikátnost.

Co pro vás vůbec znamená nový cirkus?

Je to hlavně a především prostor pro hru, místo pro setkávání. Dává prostor pro seberealizaci. Lze jím vyjádřit mnoho. Současný cirkus vyžaduje transcendenci osobnosti i překračování konvencí a překážek. Nový cirkusu je mnohovrstevnatý a mnohovýznamový.

Co podle vás nový cirkus pro svůj další rozvoj potřebuje?

Nebát se slov ani těch, kteří nejsou uznávaní jako profesionálové. Ale zároveň nesklouznout k mnohomluvnosti a diletantismu. Předpokládám, že další vývoj nového cirkusu nás zavede k explicitní i radikální důvěře v tento žánr. K jeho potvrzení směřujeme především na základě našich osobních zážitků a zkušeností s ním samotným.

(S Louisem Patrickem Leroux rozmlouvala Veronika Štefanová)