9. 4. 2016, Recenze

Fun Fatale No. 1- Ladné Hula Hoop

Na festivalu Fun Fatale, který prezentuje ženské představitelky cirkusových umění, vystoupilo v neděli 3. dubna 2016 v KD Mlejn německé duo Silke Schirok a Christine Thevissen. Jejich představení HoopStep, nebo také Hula Hoop Show, bylo založeno na práci s obručemi, přičemž akrobatické a žonglérské schopnosti interpretky spojily s klaunskou hrou na přísnou učitelku a neposednou studentku.

Paní Petrova – tak se jmenuje postava pedagožky – se neustále usmívala, a když už měla nějaké číslo předvést, činila tak s gymnastickou ladností, až by člověk zapomněl na spartakiádní barvy kostýmů protagonistek. Bílé tílko a červená sukně (červené montérky v případě studentky) ostatně vyvolávaly vtipné vzpomínky, které spolu s východním blokem sdílela po určitou dobu i část Německa. Zvolená estetika jistě nebyla vybrána náhodně, nemluvě o jméně postavy paní učitelky.

Silke, řečená žačka ladné a upjaté pedagožky, pak byla jasným klaunem, který se co chvíli soustředil na něco jiného. Po většinu představení následovala tato klaunka navíc tematickou linku svobodné dívky, která bez ustání hledá vhodného nastávajícího. Protože však většina mužů v publiku nebyla „k mání“, přišla Silke zkrátka. Artistka kvůli odměřenému a možná bojácnému publiku nedostala ani velkou příležitost si nějaký potenciální vztah při představení rozehrát.

To, že pojmenování klaunky odpovídalo jménu její představitelky, souviselo s dalším aspektem představení, totiž jeho performativností. V představení artistka nevyprávěla žádný fiktivní příběh. Celé představení mělo představovat jednu hodinu výuky artistiky s obručemi. Humor byl jemný a celkové pojetí značně naivní. V představení bychom našli  evidentní parodické scény; např. když se na začátku artistky rozcvičovaly cviky z jógy, a vzápětí začaly s jakýmsi aerobikem. Tyto dost protichůdné cviky předvedeny těsně po sobě působily docela směšně.

Z technického hlediska byla některá čísla, zejména v podání Christine Thevissen v roli pedagožky, efektní a na vysoké úrovni. Nedá se ale mluvit o šokujících cirkusových výstupech. Spíše než na bombastičnost vsadilo duo dvou Němek na jemné a citlivé provedení. Představení tím pádem není scénograficky náročné (kromě kostýmů měly interpretky snad jen dvanáct bílých a čtyři červené kruhy) a zároveň umožní oslovit diváky v libovolném prostoru – ať už venku či v interiéru, jako tomu bylo v případě Klubu Mlejn. Zvolený formát vhodně doplňuje ladnost Christine a dětská nejapnost Silke. Festival Fun Fatale tak s HoopStepem nabídl esteticky velmi příjemné a tematicky nenáročné odpoledne.

Alexej Byček

Psáno z představení 3. dubna 2016 v KD Mlejn v rámci festivalu Fun Fatale.

foto: Vojtěch Brtnický